DİZ EKLEMİ Kemik ve Ligamentöz Sistemi

DİZ EKLEMİ

Kemiksel ve Ligamentöz Sistem

Femur kondili ile tibianın medial ve lateral kondilleri, dizin eklem yüzlerini oluşturur. Bir destek kolonu olarak bacağa stabilite sağlamak için, dirseğin tersine üç yerine iki kemik, eklem oluşumuna katılır.

Diz, iki serbestlik dereceli, menteşe (ginglymus) tipinde bir eklemdir. Fleksiyon, ekstansiyon ve bir miktar da rotasyona izin verir. Rotasyon hareketi, diz sadece fleksiyondayken olur. Diz eklemi, bacak-ayak kaldıracı ile uyluğu birleştirir. Statik güvenliği sağlaması nedeniyle, elden çok daha fazla kısıtlanmış olan bacak-ayak kaldıracının hareket alanını, uyluğun hareketliliği belirler. Uyluk ve bacağın bir destek kolonu olarak işlevsel birliği, ekstansiyondaki dizle sağlanır. Fleksiyon pozisyonundaki dizin rotasyonu, ayağın eklem hareket açıklığının artmasına izin verir.

Femoral kandiller, logaritmik sarmal bir konumdadır. Önde hafifçe ve arkada belirgin biçimde kavis yaparlar. Bu, temas bölgesinin ekstansiyonda geniş, fleksiyonda dar olduğu anlamına gelir. Femur kondilleri, tibianın eklem yüzleri üzerinde, karmaşık yuvarlanma ve kayma hareketleri yapar. Eklemin hareketi boyunca, destek noktaları ve eksenler yer değiştirir. Bu, diz ekleminin tam fleksiyonuna izin verir. Bu süreç boyunca da ligamentlerin (bağların) değişik gerilim derecelerini kontrol eder.

Patellofemoral Eklem

Patella, quodriceps femoris kasının kirişine yerleşmiştir ve femurla birlikte femoropatellar eklemi oluşturur. Vücudun en büyük sesamoid kemiğidir.

Makalenin tamamını buradan indirebilirsiniz.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir