KALÇA EKLEMİ: KEMİKSEL VE LİGAMENTÖZ SİSTEM

KALÇA EKLEMİ: KEMİKSEL VE LİGAMENTÖZ SİSTEM

Kalça eklemi, femur başı ve kalça kemiğinin asetabulumundan oluşur. Omuz eklemi yalnızca kaslarla kontrol edilirken, gerçek bir küre ve çukur eklem olan kalça eklemi, kemik, kiriş ve kaslarla kontrol edilir.

Kemiksel kontrol, femur başının asetabulumun içine derin bir şekilde yerleşmesiyle gerçekleştirilir. Ayrıca kıkırdak yapısında bir lif halkası (labrum acetabulare), asetabulumun kenarlarını yükselterek, kemik ve eklemi sağlamlaştıran yapıların arasındaki eklem yüzeyini genişletir.

Sarmal biçiminde düzenlenmiş olan çok güçlü bir ligament grubu aracılığıyla ligmentöz kontrol sağlanır. Kalça eklemi ekstansiyona geldiğinde bu ligamentöz sarmal gerginleşir. Bu yüzden, kartal duruşunu kalça fleksiyonda iken yapmak, tam ekstansiyondayken yapmaktan daha kolaydır.

Ligamentöz sarmalın oluşumuna katılan ligamentler (dört adettir). İliofemoral, pubofemoral, ischiofemoral ‘ve zona orbicularisdir. Bunlardan en önemli olanı, iliofe moral ligamenttir. Vücudun en güçlü ligamenti olup, 300 kg’ ilk bir  gerilme kuvvetine sahiptir, iki adet “V” şeklinde parçası vardır.

Makalenin tamamını buradan indirebilirsiniz.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir