Gelibolu Gezi Rehberi

1. Dünya Savaşı esnasında 1915 yılında patlak veren Çanakkale Deniz Savaşı, Gelibolu tarihini baştan yazılmasını sağladı. Şehit Türk ve Anzak askerlerinin anısına bölgeye 1973 yılında milli park statüsü verildi. Park Gelibolu Yarımadası’nın Saros Körfezi’ndeki Kabatepe limanı ile Çanakkale Boğazı’nda yer alan Akbaş iskelesi arasında bulunuyor. Seddülbahir köyü civarındaki Teke ve Hisarlık burunları, Ertuğrul, Morto ve İkiz koyları, Alçıtepe, Kerevizdere, Zığındere ile kuzeydoğuda yer alan Arıburnu, Conkbayırı, Kocaçimen, Kanlısırt, Anafartalar ve Suvla koyları savaşın en şiddetli geçtiği yerlar arasında. Çanakkale Savaşları sırasında büyük cesaret göstererek şehit olan birliklerin  ve askerlerin adını yaşatmak maksadıyla  Gelibolu Yarımadası’nda pek çok şehitlik açılmıştır. Şehitliklerin en önemlisi hangisi diye sorarsanız:Morto Koyu’nda, Hisarlık Tepe’de tüm şehitlerimizin anısına dikilen Çanakkale Şehitler Abidesi olduğunu söyleyelim.

Gelibolu’nun iki tarafıda deniz ancak bir yanda Ege, diğer yanda  Marmara var. Deniz Gelibolu’nun anası olmuş, onu doğurmuş, büyütmüş, besleyerek bugünlere getirmiş. Gelibolu’nun tuzlu suyu Piri Reis’e ilk etapta yüzmeyi, sonra da denizciliği öğretmiş, Osmanlı’nın Kaptan-ı Deryalık merkezi, devletin denizcilik merkezi olarak bilinmiş. İç içe geçmiş iki bölümlü limanın tarihi dokusu hala eski günleri anlatıyor. Denize açılmak için heveslenen ama olduğu yerde tembelce bir o yana bir bu yana salınan kayık,sandal ve tekneler size göz kırpıyor, Piri Reis’in adını verdiği müzeyi barındıran kule de. Yerleşim içindeki falezleri, balık restoranları, etrafındaki ayçiçeği tarlaları, düzgün caddeleri, çok sayıdaki tarihi mekânıyla Gelibolu insanın içini ferahlatıyor,huzur veriyor. Gelibolu’da yaz çoşkusu herkesi sarar; bu mevsim hem denize girme hem de sardalye vaktidir. Çanakkale Boğazı kıyılarındaki kayalıklar Marmara’ya, Saros sahilleri Ege’ye girme imkanı verir. Kömür Limanı, Güneyli köyü ve Bakla Burnu Gelibolu’da deniz keyfinin çıkarılacağı nezih tatil durakları.

Çanakkale’ye bağlı boğaz ve Saros Körfezi kıyılarındaki doğal kumsallar, tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanır.

GELİBOLU’DA GEZİLECEK YERLER

Gelibolu Mevlevihane’si: Plan bakımından İstanbul’daki Mevlevihane ile çok benzeşir .Gelibolu Mevlevihanesi Hamzakoy’ün üst kıstmında görülebilir.

Yazıcızade Mehmet Efendi Camii ve Çilehane: Mehmet Efendi 1449′da “Muhammediye” ismindeki kitabıyla nam salmıştır. Onun ismi bu camiye verilmiştir ve  hemen yanındaki türbesi ziyaretçilerini bekliyor.

Büyük Cami: Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın buyrığu ile 1358′te yaptırılmıştır.Dikdörtgen planlı yapı Gelibolu’nun sembolleri arasına katılmıştır.

Azaplar Namazgahı: Gelibolu’da boğaza ve Marmara’ya bakan büyükçe bir alan olan Fener Meydanı üzerinde 1407 yılında inşa edilmiştir.

Bayraklı Baba: Gelibolu Limanı’ndan Hamzakoy’a doğru yol alırken, koydan hemen önce sağdan deniz fenerine sapılarak buraya ulaşılabilinir.Bayraklı Baba Tükiye’nin en çok ziyaretçi çeken yatırlarından biridir.

Süleyman Paşa Türbesi: Rumeli’ye ilk geçen Osmanlı komutanı, Orhan Gazi’nin oğlu, Rumeli Fatihi Süleyman Paşa anısına 1356 yılında inşa edildi. Bu türbenin hemen yanında Namık Kemal’in mezarıda dualarınız için sizi bekler.

Karainebeyli Köyü: Eceabat yolu üzerinde Sütlüce köyü istikametinde Tayfur köyü geçildikten sonraki karşınıza çıkan köydür. Gelibolu Yarımadası’nda kurulan ilk Türk köyü olarak tarihe adını kazımıştır. Eski evleri, tarihi camisi ve meydandaki büyük kahvehanesi önemli yerleri arasında.

Güneyli Köyü: Saros Körfezi kıyısındaki bulunur Güneyli,  yazlıkların yükseldiği, Ege’de denize girmek isteyenler için Gelibolu’ya en yakın yer konumunda. Konaklayacak otel ve balık lokantaları arayanlar çok zorlanmayacaklar.

Bakla Burnu: Güneyli köyü sapağını geçtikten sonra soldaki yol ayrımından Bakla Burnuna ulaşabilirsiniz. Kayalıklar arasında kalmış küçük kumsallardan denizin tadı çıkarılabilir.

Çimpe Kalesi: Gelibolu Bolayır arasındaki eski asfalt üzerinde bulunur. Türklerin Rumeli’de  fethettikleri ilk kale Çimpe Kalesi olması açısından oldukça fazla öenm arz etmektedir.

Kavak Köyü: Koca Dere’nin kıyısından geçtiği Kavak köyünde  tatlı su balıkları yetiştirilir ve satılır.Balık yemeğe gelenler için tesisler mevcut.

Gelibolu Milli Parkı: Gelibolu Yarımadası üzerinde yer alan milli park özel araçla gezilebiliyor. 18 Mart’ta Deniz 25 Nisan’da Seddülbahir, 10 Ağustos’ta Anafartalar savaşlarının törenleri izlenebilir.

Milli Park Merkezi 286-814 10 25

Kabatepe Tanıtma Merkezi 286-814 12 97

ULAŞIM Özel Araç:

İstanbul’dan TEM otoyolu Tekirdağ sapağından çıkılarak Malkara ve Keşan üzerinden Gelibolu’ya ulaşılır, İstanbul Gelibolu arası yaklaşık 280 kilometrelik yol, özel araçla yaklaşık dört saat sürüyor. Diğer alternatif İstanbul Yenikapı’dan feribot ile Bandırmaya gidip, buradan Lapseki’ye gidip arabalı vapur ile Gelibolu’ya geçmek. Gelibolu İskelesi 286-556 16 17 Lapseki İskelesi 286-512 1139 İDO 212-444 4 436

GELİBOLU’DA KONAKLAMA KALACAK YERLER

Gelibolu ilçesinde ve yarımadada konaklayacak pansiyon ve çadır alanları mevcut. Boncuk Otel -Hamzakoy Otel -Engin Otel -Türkmen Otel -Mercan Otel, Güneyli köyü sahili- Kum Otel -Kum Limanı Mevkii

ÖNEMLİ TELEFONLAR GELİBOLU İÇİN

Belediye 286-566 10 11 Hastane 286-566 66 14 Jandarma 286-566 10 04

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir