Kerpe ve Çevresi Tatil Gezi Rehberi

KEFKEN
Kandıra’ya 20 km.Kerpe’ye 8 km uzaklıktaki Kefken, kıyı yerleşimleri içinde en gelişmiş olandır. Denizi, kumsalları ve çam ormanları en önemli özellikleridir. Daha önceleri Orman kampı olarak kullanılan yeri şu an Beyoğlu Belediyesi işletmekte ve yaz aylarında öğrenciler kalmaktadırlar.

Kefken Kandıra’ ya bağlı en gelişmiş yerleşim alanıdır.Kefken limanı olması nedeniyle tipik bir balıkçı kasabasıdır.Mevsimine göre her çeşit taze ve bol balığı limandan temin edebilrsiniz.İster kasa kasa isterseniz kilo ile alabilirsiniz.Yaz aylarında nüfus 3 katına çıkar Kumcağız ve Kovanağzı ile arada lokomotif görevi görür Kovanağzı’nda Askeri Orman Kampı mevcuttur.

PEMBE KAYALAR

Pembe kayalar mevkii, ilginç jeolojik yapısı nedeniyle görülmesi gereken yerlerdendir. Suyun içinde yumuşak olan kayalar çıkarıldıktan sonra sertleşmektedirler. Bu özelliklerden dolayı Osmanlı döneminde insan gücüyle dikdörtgenler şeklinde kesilerek, deniz yoluyla Istanbul’a getirilmiş Sultanahmet Camii dahil bir çok caminin yapımında kullanılmıştır. Kefken’ne yakın olması sebebi ile Bölgede balıkçılık oldukça gelişmiş ve ilerlemiştir büyük balık üretim istasyonları kurulmuştur.

Amatör sualtı avcıları için de çeşitli olanaklar sunmaktadır. Kerpe’ye 6 km uzaklikta bulunan ve Kefken yolu üzerinde Pembe Kayalar’a gidebilir ve piknik yapabileceğiniz, balık tutup  güneşlenebileceğiniz ilginçliklerle dolu Pembe Kayalar karşısında bulunan Kefken Adasını uzaktan da olsa görebilirsiniz. Kafa dinlemek ve denize girmek piknik yapmak için çok idealdir.

CEBECİ

Kandıra’ya 27 km. uzaklıktaki Cebeci, temiz denizi, kumsal ve çam ormanları ile tatil cennetidir. Ayrıca Eylül – Ekim aylarında yaban ördeği, çulluk ve sülün açısından zengindir.  Cebeci’de günbatımı seyretmek yörenin çekiciliğini arttıran unsurlardan biridir. Cebeci’de “cik cik” denilen kum midyeleri çok ünlüdür. Cebeci’de birçok site ve yazlık vardır en büyük ve kalabalık olan yerdir.

KEFKEN ADASI

Cebeci’nin karşısında Kefken adası bulunmaktadır. Kefken Adası, Karadeniz’de üzerinde insan yaşayan tek adadır. Ayrıca gemilerin barınabileceği limanı da vardır.Yakın zamanda turizime açılması için birçok girişimde bulunulmuştur.Ve gemi kurtarma istasyonu vardır.Halka açıktır.

SARISU

Sarısu Kandıra’ya 8 km. uzaklıktaki Babaköy sınırları içinde Sarısu Deresi’nin Karadenizle birleştiği yerde kurulmuştur. Ağaçlar arasından süzülerek gelen Sarısu deresinde sazan, tatlısu levreği ve çeşitli tatlısu balıkları üretilmektedir. Sarısu 1 km uzunluğundaki kumsalı ve masmavi denizi ile gerek günübirlik turizm, gerekse çadır turizmi ve kampinge uygun bir köydür. Denize girmek için dereyi salla geçmek gerekmektedir.

BAĞIRGANLI

Bağırganlı’ya Ağva – Kandıra yolu üzerinden Safalı ayrımı ile 13 km sonra ulaşılır. Köyün sahil şeridinde kır gazinoları ve cafeler bulunmaktadır.Ayrıca halen yapılmakta olan limanı ile büyük balıkçı teknelerinin uğrak yeridir

AĞVA

Ağva, yemyeşil doğası, iki yanında akan Göksu ve Yeşilçay nehirleri, cephesinde Karadeniz’in masmavi suları, birbirinden lezzetli balıkları ile İstanbul’un kuzeydoğusunda yer alan bir doğa harikası… İzmit’in Çal Tepesi’nden doğup gelen Göksu ve Yeşilçay derelerinin Karadeniz’e döküldüğü yerde, zamanla oluşan delta üzerine kurulan bu şirin beldenin belki de en çekici yanı bu derelerin yemyeşil kıyıları. Oteller ve restoranlar buralara kurulmuş, yörenin tüm aktiviteleri bu kıyılarda gerçekleştiriliyor.Ağva’ya ister İstanbul’dan isterseniz Kerpe Kandıra’dan Akçova köyünden sonra ulaşabilirsiniz ve Ağva’dan sonra Şile ve İstanbul’da  olursunuz.

ŞİLE

Şile istanbul’ da doğal güzellikleri günümüze kadar bozulmamış kıyılarında rahatlıkla halen kullanılması tarih öncesi çağlara dayandığı saptanmıştır. Şile istanbul gibi büyük bir şehirde oluşu itibari ile bu büyük kentin özellikle hafta sonu tatilcileri için kaçınılmaz bir kaçış yöresi olarak değerlendirilmektedir Şile doğal güzellikleri kadar tarihi dokusu ilede yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.

BABA TEPESİ VE AKÇAKOCA ANIT MEZAR
Kerpe’ye dört km uzaklıkta bulunan Babadağ’ında ise Akçakoca Anıt Mezar’ını ziyaret edebilir, Kerpe’nin tümünü Babadağ’ının eteklerinden seyretme imkânı bulabilirsiniz.Ve sahillerin çoğunu tepeden izleme ve fotoraflarını çekme imkanı sunar.Ayrıca yaz aylarında ailenizle piknik yapma imkanı sunan mesire yerleri mevcuttur.

Kocaeli Kandıra ilçesi Kefken yolu yakınındaki Babadağ’da, Kocaeli’nin fatihi Akçakoca Bey’in anıt mezarı bulunmaktadır.
Akçakoca, Osman Gazi’nin kumandanlarından olup, Sakarya ve İzmit’e akınlar yapmış ve buralardaki Bizans kalelerini ele geçirmiştir. Osman Gazi’nin oğlu Orhan Bey’in şehzadeliği sırasında Ona hocalık da yapmıştır. Akçakoca 1328 yılında Kandıra yakınlarında ölmüştür.
Akçakoca’nın mezar anıtı 1974 yılında yapılmıştır. Anıt dışa açık piramidal gövdeli olup, yüksek bir podyum üzerine mezar lahti yerleştirilmiştir.

KANDIRA

Izmit Körfezi’nin kuzeyinde Karadeniz sahilindedir. Ilçe, kuzeyde Karadeniz’in engin sularına yaslanırken, doğuda da Sakarya iline bağlı Kaynarca ilçesi ile sınırlıdır. Batı sınırında Istanbul’un Şile ilçesinin, Ağva kasabası ile komşu olan Kandıra’nın güney sınırını il merkezine bağlı olan köyler oluşturur. Izmit’e 45 km uzaklıktadır. Ilçenin nüfusu 50.214’dür. Bizanslılar ilçeye santral anlamına gelen “Kentri” adını vermişlerdir. Kerpe Bitinya Krallığı’nın ardından Roma, Bizans ve Ceneviz gemilerinin uğrağı haline gelmiştir. Osmanlı döneminde Istanbul’un odun kömürü, tomruk gibi ihtiyaçları Kerpe’den sağlanmıştır. Kandıra Orhan Bey zamanında Kocaeli Fatihi adıyla anılan Akçakoca Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1868 yılından önce Kandıra Üsküdar kazasına bağlı bir nahiye iken ilçe olunca bağımsız Izmit Sancağı’na bağlanmıştır. Kandıra ilimizdeki temiz sahilleri nedeniyle yaz aylarında turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir ilçedir. Babadağı tepesinde Kocaeli Fatihi Akçakoca’nın anıt mezarı bulunmaktadır. Yöreye özgü Kandıra bezi köy evlerindeki tezgahlarda dokunup, eski Türk motifleriyle işlenerek beğeniye sunulmaktadır. Hindisi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra, meşhur süsleme taşları ile de çok iyi tanınmaktadır

yolcu

Hissetmediğin her yer uzaktır. http://www.biriyilik.com http://www.yapmake.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir