Kırkpınar Gezi Rehberi

Kırkpınar’ın Tarihçesi

1870 yılında, hiç kullanılmamış bir arazi iken dağlık ve göl kenarı olması sebebiyle Kafkasya’dan gelenler tarafından Kırkpınar köyü kurulmuştur. Buna etken buranın eski muhitlerine benzemesi, iklim ve mera hususi hayvan beslemek için elverişli olması Eski Bağdat yolu üzerinde yerleşmelerine etken olmuştur.

Kafkasya’dan göç etmelerinin sebebi, Ruslarla aralarındaki gerginliğin ve savaşların neticesi olmuştur. Köyün adı ilk zamanlar halkın mensup olduğu sülalerin adı ile anılır. Zamanla köy nüfusu artınca herkesin anlayabileceği bir isme ihtiyaç duyuldu. Zamanın Adapazarı kaymakamı köyün kurulduğu bölgede pınarların çok oluşu, bu arada köyde ilk dünyaya gelen kız çocuğunun adı olan Şadiye ve Türkler tarafından uğurlu sayılan 40 sayısı başa alınarak köyün adı Kırkpınar Şadiye olmuştur.

Cumhuriyet devrinde yapılan değişikliklerde Şadiye ismi kaldırılarak bu günkü adı olan “KIRKPINAR” resmi ad olarak kalmıştır. İlk zamanlar 40 hane olan köyde, hane sayısı zamanla Gürcistan, Doğu Karadeniz ve çevre köylerden gelen halkın gelip yerleşmeleri ile artmıştır. Çevrenin geçmişini yansıtan eski Bağdat kervan yolu dışında tarihi eser yoktur. İstiklal harbinin çevreye tesisi vardır.

Köyümüzde 1971 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş olup, Belediye Başkanlığı ve üç mahalle muhtarlığından teşekkül ettirilerek kasaba yönetimine dönüştürülmüştür.

Kırkpınar’da Sosyal Yaşam

Kasabamızın gelir kaynakları ilk zamanlar meyvecilik,sebzecilik ve hayvancılık olmasına rağmen bu oran son yıllarda düşerek yerini inşaat sektörünün gelişimine bırakmıştır. Kasaba halkının bir çoğu Çevrede bulunan fabrikalarda resmi kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olup bir kısmi da ticaretle uğraşmakta olup , diğer kısmı da çeşitli sosyal güvenlik kurumlarından emeklidir.Kasabamızda 2 adet İlköğretim okulu,1 adet yüksek okul bulunmaktadır, bunun yanı sıra 1 adet sağlık ocağımızda Hasanpaşa Mahallesinde kasaba halkımıza hizmet vermektedir. Kasabamızın Hasanpaşa Mahallesinde 1, Soğuksu Mahallesinde 1 ve Tepebaşı mahallesinde 1 adet olmak üzere toplam 3 adet camii bulunmaktadır.

Kasabamızda 1955 yılında kurulmuş olan 1 adet amatör spor kulübümüz mevcut olup futbol faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca her yıl yaz aylarında profesyonel spor kulüpleri Kasabamız sınırlarında Sapanca Gölü sahil şeridimize gelerek Kürek sporu yarışlarını düzenlemektedirler. Su Sporlarını geliştirip Kırkpınar olarak ta su sporları yarışlarına katılmayı düşünmekteyiz Belediyemiz tarafından tüm cadde ve sokakları asfaltlanmış ve ilitli parke taşı ile kaplanmış olup PTT ve Polis Teşkilatı merkezleri bulunmaktadır. Kasabamızda ayrıca kasaba halkımız tarafından işletilmekte olan marketler, fırınlar, lokantalar, restaurantlar vb eğlence ve dinlenme yerleri mevcuttur. Yine belediyemiz tarafından Kasabamız sınırlarında Sapanca Gölü sahil şeridine eğlence ve dinlenme amaçlı yürüyüş yolu yapılıp,bu yürüyüş yolunun sonunda küçük çapta gezi uçaklarının inip kalka bileceği bir uçak pisti ve Cesna tipi uçakların kullanılacağı havacılık faaliyetlerine de yer verilmektedir. Kasabamızın turistlik amaçlı bir yerleşime sahip olduğundan büyük illerden kasabamıza tatil amaçlı yazlık ev sahipleri dinlenme amacıyla yaz aylarında ve kış aylarında hafta sonları gelmektedirler. Kasabamızın gençlerinin %95”i lise ve daha üstü okul mezunudur.

Çağdaş bir yerleşim alanında olması gereken alt yapı, kanalizasyon, aydınlatma ve asfalt çalışmaları beldemizde tamamlanmıştır. Önceki dönemlerde belediye hizmet binası sağlık ocağı, belediye düğün salonu yapılarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca kasabamızda bulunan 2 adet İlköğretim Okulu da hayır sever vatandaşlarımız tarafından yaptırılarak eğitim ve öğretim hizmetine sunulmuştur. Maltepe Üniversitesi rektörlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonrası Kasabamızda bir anfi tiyatro yapılması için projeler hazırlanmış ve tamamlanmış olup en kısa zamanda anfi tiyatro inşaatı tamamlanıp halkımızın hizmetine sokulacaktır. Ayrıca mevcut bulunan belediye hizmet binamızı ve düğün salonumuzu Turistlik tesis olarak kullanılmak üzere 4 yıldızlı otel yapımı amacıyla 30 yıllığına kiraya vermiş bulunmaktayız. Kiraya vermiş olduğumuz hizmet binamızın yerine yeni yapacağımız yeni hizmet binamız Kırkpınar’a daha yakışır daha sağlıklı hizmet verebilen bir bina olacaktır. Yine kiraya vermiş olduğumuz belediye düğün salonunun yerine 1000 m2’lik Sinema, Spor toplantı gibi aktiviteleri içeren yeni salon yapımına en kısa zamanda başlanacaktır. Kasabamızda kasaba halkına ve çevre beldelerde ikamet eden halkında yararlanabileceği bir alışveriş merkezini oluşturmayı planlamaktayız.

Kasabamızda 3 adet su üretim fabrikası bulunmakta olup bunlar
1- Kristal Kola meşrubat San. Tic.A. Ş.
2- Sırma Su Doğal Kaynak Suları A.Ş.
3- Mahmudiye Kaynak Suyu İşi. Amb. San. Tic.Lt. Şti.

Fabrikaları kasabamıza ekonomik canlılık getirmesi yanı sıra kasaba gençlerimize de iş imkânları sağlamaktadır. Ayrıca daha önceki yıllarda belediyemiz tarafından tahsis edilen yerde Segman Fabrikası adı altında kurulan Şimdiki adı Federal Mogul Sapanca Segman ve Gömlek San. A.Ş. fabrikası kasabamızın ekonomisinin ve iş istihdamı sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.

Yine kasabamızın Doğal özelliklerine uygun Turizmi geliştirecek 2006 yılı sonuna doğru hizmete girecek Güral Porselenin sahibi Nafi GÜRAL tarafından 5 yıldızlı otel inşaatına başlanılmıştır. Ayrıca Nafi GÜRAL tarafından yine kasabamızda Turizm Yüksek Okulu açılıp hizmete sunulacaktır.

Belediyemiz tarafından kasaba imar planlarımızın tamamlanması esnasında turizmin gelişmesi ön plana almış bulunmaktayız.

Belediye olarak Sakarya Üniversitesine tahsis ettiğimiz yerde Sakarya Üniversitesi ve Lions kulübü ile ortaklaşa 48 daireli Sakarya Üniversitesi eğitim ve Konaklama Tesisleri adı altında bulanan hizmet vermektedir. Ayrıca Şehit Cevdet KOÇ caddesi üzerinde bulunan Kedi Kaya Apart konaklama tesisleride günü birlik turizme hizmet vermektedir.

Kültür ve Sanat

Kırkpınar Belediyesi olarak ve özelliklede Sn. Niyazi BAĞDAT’ın katkı ve girişimleriyle Kültür ve Sanat’a tam destek verilmektedir,

Bu kapsamda 2007 Yaz başlangıcında tamamlanan Açıkhava tiyatrosu Kültür ve Sanat etkinlikleri faaliyet alanı ile Hem Kırkpınarlı vatandaşlarımız hem de çevre il ve ilçelerden özellikle İstanbul’dan beldemizdeki Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında yapılan Konser, Tiyatro, Çocuk Tiyatrosu, Müzikal, Klasik müzik, Flamenko, Film gösterimi vb. etkinliklere katılımlar olmaktadır.

Kırkpınar Belediyesi ve Sn. Niyazi BAĞDAT’ın katkılarıyla 2004 Yılından beri Kırkpınar Gazetesi adı altında yerel gazete çıkarılmaya başlanmıştır.

Sn. Niyazi BAĞDAT’ın katkı ve girişimleri sonucu beldemizde Kırkpınar Sanat Derneği adı altında Kültür ve Sanat’a tam destek kapsamında daha iyi hizmet verebilmek için bir dernek kurulmuş olup Kırkpınar Açıkhava Tiyatrosu Etkinlik alanındaki merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Turizm ve Gezi

Kırkpınar’ı Kongre Turizmi açısından;
Eğlence yerleri, dinlenme yerleri, Sahil şeridimize yürüyüş yolu, küçük çapta gezi uçaklarının inip kalkabileceği bir uçak pisti (Havaalanı) halkımızın hizmetindedir..

Ayrıca Beldemizde yeterince Restaurant, Cafe, Lokanta, Fırın, Market vb. alanlarda faaliyet gösteren mekanlar mevcuttur

Kasabamızın turistlik amaçlı bir yerleşime sahip olduğundan büyük illerden kasabamıza tatil amaçlı yazlık ev sahipleri yaz ve kış aylarında hafta sonları gelmektedir. Bağdat caddesinin sonunda bulunan Kurtköy deresi mevkiinde KIRKINCIPINAR rekreasyon projesi yürütülmektedir. Yine beldemizde Güral Grubu tarafından yaptırılan 5 tıldızlı Otel, Sakarya Üniversitesinin oteli, Butük Kedikaya Apart bulunmaktır.

Kırkpınar Gezilecek Yerler

10 milyonu aşkın nüfusu ile hiç uyumayıp gece gündüz homurdanan kent, dev metropol İstanbul’un yanı başında, hem de bir saatlik mesafede yer alan göl kenarı bir cennete gidiyoruz!

Yönümüz Sakarya, hedefimiz gerçek bir cennet olan klimatik havası, inanılmaz güzellikteki yeşil tonları ile Sapanca Gölü kıyısı Kırkpınar beldesi.
Eşi benzeri bulunmayan bitki dokusunun çevrelediği belde, konuklarına dinlenme ve şifa sunuyor. Kırkpınar sınırları içinde yer alan, birbirinden estetik, örnek olacak özellikler taşıyan villa ve siteleri oluşturan yaşanası güzellikteki evler, görmeye değer mimari güzellikler sergiliyor. Adapazarı’nın içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü sahilinde hizmet veren dinlenme tesisleri, ziyaret edenlerin üzerinde biriken stres ve elektriği anında gideriyor. Tüm yorgunluklardan kısa sürede sıyrılıp, temiz havanın etkisi ve gözü okşayan renk tonları ile haftanın yorgunluğundan kurtularak adeta yeniden doğanlar hem göl aktivitelerini yapabilme imkanı buluyor, hem de filmlerde görülen imrendirici güzellikte bahçelerde hafta sonu keyfini doyasıya yaşıyorlar. Tarihi İpek Yolunun Kırkpınar’ın ortasından geçtiği, günümüzde Bağdat caddesi olarak anılan mekan cafe, bahçe ve estetik yapılarla, bisiklet, yürüyüş yolu olarak kullanılıyor.

Maşukiye, Sapanca, Pamukova arası dünyada çok az görülen ve Türkiye’de ikincisi olmayan klimatik bir ortama sahip. Bu bölgeyi farklı kılan ise havadaki nem ve oksijen durumunun bitkilere uygunluğu, Sapanca gölünün etkisi, zemin toprağındaki tuz oranının düşük olması. İdeal şartlara kavuşan bitkiler aynı türlerin yapraklarına oranla daha farklı yeşil tonlarına daha iri ve sağlıklı görünümlere kavuşuyor. Bitki renk yapıyor daha sonra üretim başlıyor. Başka yörelerden getirilmiş kurumaya yüz tutan bitkiler bile burada yeniden hayat buluyor. Bitkileri bu denli coşturan yörenin, insanlara da oldukça olumlu yönlerini keşfedenler kurdukları tesislerle Kırkpınarın cazibesini daha da artırıyorlar.

Naturel Park Botanik
Önceleri bitki üretmek amacıyla kurulan hobby bahçesi İnşaat mühendisi, peyzaj mimarı Kenan Hürel’in bir projesi. 7000 dönüm üzerinde faaliyetlerine sabır ve azimle devam eden iş adamı amacının en sağlıklı, en zor büyüyen, en estetik dekoratif bitkiler yetiştirirken misafirlere ayrılan bölümde konuklara bilinçli bitki, peyzaj sevgisini tanıtmak, aşılamak ve dinlence sunmak olduğunu belirtiyor. Club bahçesine gelenler, yemyeşil çim zeminli dekoratif görünümü ağır basan eğitilmiş ağaçlar (!) ve dış mekan bitkiler arasında dolaşıyor, çeşitli köşelerde bulunan cins hayvan dostları görebiliyor, havanın elverdiği kendilerine ayrılan bölümde yaşayan buz mavisi gözlü Sibirya kurtları, yavru ördekler, tavus kuşları, kazlar, av kuşları ortamı renklendirirken ağaç gölgeli kısımlara kurulu masalara yerleşenler sabah kahvaltılarını açık büfeden alarak sohbete başlıyorlar. Öğlen veya akşam yemekleri için tercihler doğrultusunda iç veya dış mekanlar seçiliyor. Konuklar yemek sonrası kahve ve diğer içeceklerini yudumluyor, geniş yer yastıklarında olabildiğince rahat ortamlarda, ağaç direkler üzerindeki kamelyada dinleniyorlar. Arzu edenler iç ve dış mekan bitkilerinden satın alabiliyor, yakınlarını seramik türü dekoratif süs eşyası alarak hatırlamak isteyenler için Naturel Park Botanik girişinde bir de seramik galerisi bulunuyor.

Bitkilerin Dünyasına kısa bir yolculuk
Özellikle nokta bitkisi yetiştirilen Naturel Park Botanikte bitkilere farklı bir uygulama yapılıyor. Peyzajı güzelleştirmek amacıyla formu büyük, kaliteli bitki yetiştirmek için uzun ve titiz bir uğraş veriliyor. Ender bulunan bu tip bitkiler arasında yer alan ibreli ve çalı türü çeşitlerden berberis, yukka, ateş dikeni, poteras, Tafla, liküstnü gibi yaprağını kışın da dökmeyenler bulunuyor. Kaliteli bitki üretim ve yetiştirme süreci içinde bitkiler zor olan sistemde kap içinde bulunuyor. Torf, funda toprağı, pomza taşı, ozmokot gübresi içinde yaşayan bitkiler için bilinen toprak kullanılmıyor. Damlama sulama yapılırken bitkinin gövdesi görünmemesi, dolgun olması, yaprak yapısının ana gövdeyi homojen biçimde sarması için yan dallar sürekli olarak makaslanıyor. Boya gidemeyen bitki bu şekilde tüm gücünü gövde bütünlüğüne veriyor, yapraklılık sağlanıyor. Üç yıl sonra 400 dönüm üzerine kurulacak bitki fuarı alanında yurt dışına bitki ihraç etmeyi planlayan Kenan Hürel, yerde bitki yetiştirmenin kolay olduğunu, ekim işinin ocak ayında yapılabileceğini, bitkinin yaşama riski bulunduğunu, buna karşın kapta üretilen bitkilerde her mevsim üretim yapılıp, yaşama riskinin yüzde yüz olduğunu belirtiyor. Makas yemiş formda bitkiler ebat ve formlarına göre fiyatlanıyor. Botanik parkında, çam ağacının altında bitki olmaz sözünü tekzip edercesine çamlar orman gülleri, defne, muşmula, karayemiş, koçayemiş gibi bitkilerle beraber yaşıyorlar. Parkın gözden kaçmayan bir başka özelliği ise kap içinde bulunan binlerce bitkinin sonsuzluğa uzanan simetrik, perspektif dizilişi, düzenli, tertemiz bir görünüm sergilemeleri.


Sapanca Kırkpınar aktiviteleri
Sapanca Gölü yüzmeye elverişli, bu nedenle Belediyenin ve Kürek Federasyonunun milli parkurunda plaj bulunuyor. Sporcular kürek yarışları yapıyor, ziyaretçiler kiraladıkları sandallarla kürek çekiyor, surf, yelken, deniz bisikleti, jet ski’ye biniyor, su kayağı yapıyor, motorla dolaşıyorlar. Av meraklıları göl içinde oltalarına taktıkları mısırla sazan, kaşık oltasıyla turna, doğal yemle yayın balığı, ekmekle kızılkanat, kaptırga, tatlı su uskumrusu yakalayabiliyorlar. Göl’e kıyısı olan cafelerde araçlarını park edip sessizliği dinleyerek dinleniyorlar. Bölgenin temiz havası ve sık bitki dokusu içinde ilginç yürüyüş alanları bulunuyor. Zaman zaman karşılıklı ağaçların birbirlerini kucaklayıp gökyüzünü görünmez kıldığı parkurlarda 10 ve 50 km düz veya dağ parkurları grup yürüyüşleri için ideal ortamlar sunuyor. Yürüyüş sırasında meraklılar derede oltayla doğal alabalık tutabiliyorlar. Yöredeki doğal kaynak suları içimi ve hafifliği ile dikkat çekiyor. Samandağ zirvesi Soğucak Yaylası koridorundan inen Kristal, Sırma, Mahmudiye gibi memba suları beraberinizde getireceğiniz kaba doldurulabiliyorsunuz. Özellikle Mahmudiye Köyünden çıkan su özel tadı ile alışkanlık yapıyor, bu suya alışanların başka su içemedikleri söyleniyor. (Ücret karşılığı su doldurmak isteyenler, dolum kaynağına Küçük Ev Restoran yanından ulaşılabiliyor.) Yörenin haziran ayında çıkan Kastancı Eriği bol sulu oluşu ve tadıyla yörenin ünlü cevizi kadar beğeniliyor.

Trabzon hurması olarak bilinen meyve ise dalında 3 – 4 ay görülebiliyor. Alış veriş yapmak isteyenler için Dedeman Göl Evi girişinde iki stand bulunuyor. Yılmaz Bey’in hediyelik eşyaları arasında 5-15 milyon TL fiyatlar arasında satılan el işi yöresel dekoratif örtüler, ev aksesuarları sergilenirken, Abdurrahman Çetinkaya Kars balı, Edremit sızma yağları, ev reçelleri, sirke ve tereyağı ile tavada veya mangalda pişirilen İsli peyniri alınabiliyor.
İlkbahar ve sonbaharda en iyi zamanını yaşayan Kırkpınar göl kenarında 15.00-20.00 arası karşı yakada ki Eşme yönünden gelen hafif esinti sivrisinek problemi yaşatmıyor. Bu sayede göl caddesi üzeri kafe ve restoranlarda yazın rahatlıkla oturulabiliyor.

Sakaryaya bağlı Kırkpınar beldesinin sırtını dayadığı Samandağ da hiçbir köy bulunmuyor. En çok yeşil alana sahip beldede tüm şenlikler Soğucak yaylasında yapılıyor. Şiir Akşamları adı altında Türkiye çapındaki kültür faaliyetlerine yurt dışından bile gelenler oluyor. Temmuz ayının ikinci Haftasında düzenlenen Soğucak Yayla Şenliğinde piknik yapılıyor, at yarışları, Karakucak güreşleri, folklor, konser gibi gösterilere yer veriliyor.
Göl kenarı 0 – 2000 m arası koruma alanı olarak kullanılırken, 0 – 300 arasına hiçbir şey yapılamıyor. İki veya üç kattan fazla ev yapılmasına izin verilmeyen yörede, yüzde 5 ila 25 arası imar izni veriliyor. Bir çok site içi ev ve dubleks, tripleks villa satışı yapılıyor.

yolcu

Hissetmediğin her yer uzaktır. http://www.biriyilik.com http://www.yapmake.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir