Mürefte ve Şarap
Şarabın anavatanının Anadolu olduğu bilinen bir gerçek. Milattan önce 3 binlerde, Anadolu’da şarap üretimi yapılıyormuş. Mürefte, Hoşköy, Gaziköy deki kazılarda çıkan anforalar da bu bölgenin Anadolu’daki ilk şarap üretim bölgesi olduğunun ip ıçlarını veriyor.
1650-1900 yılları arasında bu bölgede üretilen şaraplar Avrupa’ya ihraç ediliyordu. Mürefte’de Rum nüfusun yoğun olması, bağcılığa uygun toprak yapısı şaraplarının da kalitesi olmasını sağlıyordu. Şaraplar deniz ulaşımı ile gemilerle ihraç ediliyordu.
Mübadele ile Mürefte’den göç eden Rumlardan kalma şarap mağazaları yerli işletmeciler tarafından devam ettirildi. Bugün için adını bölgenin en yüksek tepesinden alan Doluca Şarapları, Mürefte’de üretiliyor olup, dünyaca tanınan bir marka haline gelmiştir.
2008 itibariyle Mürefte’de; Doluca dışında, Kutman Şarapçılık, Bağcı Şarapçılık, Aral Şarapçılık, İ.Oral Şarapçılık, Koçer Şarapçılık, Game Şarapçılık, Uygar Şarapçılık, Aker Şarapçılık, Sevilen, Hastürk Şarapçılık, Perçin Şarapçılık, Ganos Şarapçılık gibi irili ufaklı 26 şarap işletmesi bulunmaktadır.
Bölgede beyaz üzümlerde; Semilyon, Yapıncak, kırmızı üzümlerde; Gamay, Şensu, Papazkarası üzümleri başı çekmektedir. Son dönemde Kabarnet, Merlot gibi diğer üzüm çeşitlerine yönelme olmakta, az da olas bu üzümlerden yapılan şaraplar raflardaki yerini almaktadır.