Seul Gezi Rehberi
Seul Güney Kore’nin tam kuzey batısında yer alıyor ve Kuzey Kore sınırına olan uzaklığı şehir merkezinden itibaren sadece 40 km . Hem modern hem de tarihi bir mega şehir olan Seul, 16. ve 17. yüzyıllarda Japonlar tarafından yerle bir edildi ve hatta Kore savaşında şehrin neredeyse tamamı yok edildi ve 1950′li yıllarda yeniden inşa edildi. Bütün bunlara rağmen, tapınaklarında ve pagodalarında, muhteşem saraylarında ve büyülü bahçelerinde hala tarihin gizli sırlarını barındırmayı başarıyor. 16 kilometre uzunluğundaki şehir surları ile halen çevrili olan Seul, günümüzde modern teknolojiyi tarih ile bütünleştiriyor. Koreliler tarihlerine çok değer verdikleri için mimarilerini çok iyi korumuşlar ve bugünkü kozmopolit Seul’un bile her köşesinde mutlaka tarihten bir ize rastlıyorsunuz.
1988 Seul Olimpiyatları’nın şehrin gelişimine çok büyük bir katkıda bulunduğu inkar edilemez, olimpiyatlardan sonra dünyaca tanınan Seul, müthiş bir hızla modernleşmeye başladı ve günümüzün en önemli başkentlerinden biri haline geldi.
Seul, hükümet binaları, bankaları, iş merkezleri ve üniversiteleri ile Güney Kore’nin en önemli finansal, politik ve kültürel merkezi.
Seul’un turistlere çekici gelmesinin nedenlerinin başında uygun fiyatlı güzel otellerinin bulunması ve çok iyi işleyen bir toplu taşıma sisteminin olmasıdır. 12 milyonluk bu mega şehri Han-Gang nehri ikiye bölüyor. Şehir merkezi diyebileceğimiz Chung-gu, şehrin kuzeyinde turistik ve uygun fiyatlı otellerin bulunduğu Chongno-gu ve en güneyde alışveriş için en güzel dükkanların bulunduğu ve gece hayatının kalbinin attığı It’aewon-dong.
Namsan dağının güneyinde yer alan It’aewon-dong, turistlerin ve alışveriş yapmak isteyenlerin en çok rağbet ettikleri kent. Şehrin en seçkin ve en zengin muhiti olan güneydeki Kangnam’ın turistler için pek çekici olduğunu söyleyemeyiz çünkü tarihi değere sahip yapıtlar daha çok kuzey bölgelerde yer alıyor.
Seul sokaklarında kaybolmanız çok muhtemel, çünkü adresler ve sokak numaraları çok düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş. Eğer Japonya’da bulunduysanız ne demek istediğimizi anlıyorsunuzdur! Bir turist olarak gittiğinizde sizin için en gerekli şey çok ayrıntılı bir harita olacaktır. Hatta Seul’un yerlileri için bile sokakta yön bulmak her zaman kolay olmuyor! Bunun sebebi, sokak numaralarının birbirini takip eden sayılar olmaması, rastgele sayılar olması ve sokakların çok düzensiz bir şekilde sıralanıyor olmasıdır. Türkiye’de yaşayan insanlar olarak buna pek de yabancı olmadığımız düşünüldüğünde, biz Türkler için yönümüzü bulmak daha kolay olacaktır!
Ne zaman gidilmeli?
Seul yıl boyunca çok güzel, ne zaman gideceğinize karar vermek size kalmış. Sonbahar ayları (Eylül, Ekim, Kasım) turistlerin en çok tercih ettiği zamanlar, çünkü sonbaharda güzel havanın keyfini çıkarabiliyor ve dünyanın en güzel ormanlarında muhteşem renkler görebiliyorsunuz. Seul’da kışlar sert geçebiliyor, ve çoğu zaman karlı oluyor.
Bahar başında (Şubat) başlayan kiraz mevsimini kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Yazlar ise oldukça sıcak ve nemli olduğundan turistler açısından pek de çekici değildir. Seul’e yapacağınız seyahatin Koreliler’in yerel tatil zamanlarına denk gelmemesine dikkat edin, çünkü sokaklardaki ve toplu taşıma araçlarındaki binlerce insanla, dükkanlardaki çılgın kalabalıkla başa çıkamayabilirsiniz.
Tatil Günleri
Yeni Ay Yılı (Solnal): Yeni ayın ilk günü bütün ülkede kutlanır. Şehrin birçok yerinde düzenlenen geleneksel dans festivallerini ve birbirinden ilginç showları izleyebilirsiniz.
Buda’nın doğumgünü: Ay takvimine göre ilk dördün’ün sekizinci gününe, yani Nisan – Mayıs zamanlarına denk gelir. Geleneksel olarak her sene Youido Plazato Chogyesa Tapınağı’ndan yürüyüş düzenlenir.
Kore Şükran Günü (Ch’usok): Ay Festivali diye de anılır ve Eylül – Ekim zamanına denk gelir. Şükran Günü Koreliler için çok önemlidir ve herkes ailesiyle birarada olur.
Bunlardan başka yıl boyunca düzenlenen birçok festival vardır. Bu festivallerde geleneksel Kore kıyafetleri görülebilir ve geleneksel müzikler dinlenebilir.