Taşucu Gezi Rehberi
Silifke-Antalya karayolunun 10.km’sindeki Taşucu’nun bulunduğu yerde M.Ö. 7.yy’da kurulan eski Holmi Kolonisinden günümüze kalan hiçbir kalıntı bulunmamaktadır.
Holmi uzun bir dönemin varlığını sürdürmüş, ancak korsan saldırıları nedeniyle M.Ö. 4.yy’dan sonra zayıflamaya başlamıştır. Büyük İskenderin komutanlarından olan ve Suriye krallığı’nın kurucusu Selefkos Nikator, şehrin zayıf durumunu fırsat bilerek kolayca ele geçirmiş, halkınıda bugünkü Silifke’nin bulunduğu yere yerleştirmiştir.Taşucu’nun 2 km. batısındaki bir tepenin yamacında yöre halkının manastır diye diye isimlendirdiği Mylai Ören yerinde Genç Roma ve Erken Bizans dönemine ait yapı kalıntıları vardır.
Yolcu trafiği açısından Türkiye ile KKTC arasındaki en önemli kapı durumunda olan Taşucu, bugün modern bir turistik belde olarak hızla gelişmektedir.
Tokmar Kalesi
Taşucu – Antalya karayolunun 22. Kilometresinde kuzeye ayrılan 5 km’lik asfalt bir yolla ulaşılan Tokmar Kalesi, denize hakim bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Güneyi yalçın bir kaya ile çevrili kalenin kuzeyinde savunma burçları vardır. XII. yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir.
Afrodisyas
Halk arasında Ovacık Yarımadası olarak bilinen, arkeoloji literatüründe Kilikya Afrodisiası diye geçen bu antik yerleşim merkezine Silifke – Anamur karayolunun 35. Kilometresinde güneye ayrılan tali bir yolla varılır. İ.Ö. XII. yy’da yapıldığı tahmin edilen ve toplam uzunluğu 4 kilometreye yaklaşan kiklopik sur duvarları ve burçlar görülebilen en eski kalıntılardır.
Antik kentin en önemli eseri St. Pantaleon Kilisesi’dir. İ.S. IV. yy’a ait kilisenin tabanı tamamen mozaikle kaplıdır. Geometrik şekiller, bitki ve kuş motifleriyle süslü mozaik taban oldukça iyi korunmuş durumdadır.Şövalye evleri, sarnıçlar ve nekropol görülebilecek diğer antik kalıntılardır.