Bilim Kurgunun Tarihi
Bilim kurgu sanatın içinde oldukça büyük yer kapamakta. Bilim kurgu ile ilgilenenlerin bilim kurgu hakkında pek çok şey bilmesi gerek tabi ki ancak bilim kurgu hakkında bilinmesi gereken bir kaç önemli ince nokta bulunmakta.
1. Hiç tartışmasız bilim-kurgunun büyük bir bölümü klasik mitolojiye dayanır. Gökyüzünden inen varlıklar tarafından kaçırılan dünyalılar, tuhaf yaratıklara dönüşen insanlar ve doğa kanunlarını alt-üst eden olaylar… Oldukça tanıdık değil mi?
2. 1926 senesinde yazar Hugo Gernback ilk gerçek bilim-kurgu dergisi olan ‘Muhteşem Hikâyeler’i kurdu.
3. Gernsback parayı severdi. Bilim-kurgu terimini markalaştırmaya çalışarak yazarlara o kadar az para ödedi ki büyük usta H.P.Lovecraft ona daha sonra ‘Sıçan Hugo’ ismini verdi.
4. Sıçanın intikamı: En ünlü bilim-kurgu yazı ödülünün adı Hugo.
5. İlk dergi yazarları çoğunlukla farklı mahlaslar kullanıyor böylece her sayıda pek çok yazılarını çıkarttırabiliyorlardı. Bu olayı bir sonraki seviyeye taşıyan Ray Bradbury, tam altı farklı lakap kullanıyordu.
6. Bilim-kurguyu ciddiye alanlar kelimenin İngilizce’deki kısaltması olan ‘sci-fi’nin filmlere gönderme yapan bir hâli olduğunu söylüyor ve bu yüzden ‘SF’ şeklindeki kısaltmayı tercih ediyor.
7. Belli başlı fizikçiler ve uzay yolculuğu öncüleri, çoğunlukla gizli bir biçimde bilim-kurgu edebiyatına katkıda bulunmuştur. Alman roket dehâsı Wernher Von Braun uzay kurguları yazdı ve ‘Uzayın Fethedilişi’ gibi bilim-kurgu filmlerinde danışman olarak çalıştı.
8. 1960’larda James Tiptree Jr. ‘Houston, Houston, Sesim Geliyor Mu?’ gibi bilim-kurgu klasiklerini kaleme aldı. Ancak bunu öyle gizli yapıyordu ki insanlar onun gizli hükümet ajanı olduğundan şüpheleniyorlardı.
9. 61 yaşındayken Tiptree’nin ne olduğu ortaya çıktı. Ajan değildi elbette ama asıl adı Alice B. Sheldon’dı ve önemli bir feministti.
10. Gay bilim-kurgusunun gelişen ünlü eserlerinden biri de Judith Katz’ın ‘Yüksekteki Bir Sese Çılgınca Koşmak’ adlı yapıtıdır. Bu kitapta baskıcı Yahudi ailesinden kaçarak tamamen lezbiyenlerin yaşadığı mistik New Chelm kentine gelen bir kadının öyküsü anlatılır.
11. Dünyanın en etkili bilim-kurgu yazarlarından biri olan Ray Bradbury, bilgisayarlardan ve ATM makinelerinden uzak durmakla kalmıyor aynı zamanda hayatında hiç araba kullanmadığını da iddia ediyor.
12. Bilim-kurgu efsanesi Isaac Asimov da Bradbury’den çok farksız sayılmaz. Yıldızlararası uçuştan bahseden yazar, uçağa binmeyi hep reddetmiş.
13. Neal Stephenson’ın 1992’de yazılmış önemli romanı ‘Kar Çarpışması’, iki etkin internet yaratısına esin kaynağı oldu: Second Life ve Google Earth.
14. Bu arada tuğla ve harçlardan oluşan dünyada bilim-kurgu yazarı Gene Wolfe Pringles yapan makinenin geliştirilmesine yardım etti ve Robert Heinlein de ilk modern su yatağı fikrini ortaya attı.
15. Heinlein’ın kitaplarında cinsel özgürlük büyük önem taşıyor.
16. Arthur C.Clarke’ın 2001 adlı çalışmasında HAL 9000 bilgisayar duygularını ifade ediyor ve Pan Am, Ay’a yolcu mekikleri gönderiyor. Kitabın çıkışından sonra Pan Am, Ay’a gitmeyi bekleyen insanlardan oluşan gerçek bir liste yayınladı. Bu listede Walter Cronkite, Ronald Reagan ve 80,000 başka insan daha vardı.
17. Kırk yıl geçti ancak bilgisayarlar duyguları dile getirmek bir yana dursun yazıcıları bile tanıyamıyor bazen ve Pan Am öleli de 17 sene oldu.
18. Bilim-kurgu konusunda ileri görüşleri olan Philip K. Dick, bir kitabında kasıtsız bir biçimde de olsa İncil’den bir sahne yarattı ve İlyas peygamberin ruhunun içine girdiği düşüncesine kapılarak şizofren oldu.
19. Dick’in ölümünden sonra hayranları yazarın hareketlerini yapan ve yazılarından alıntı veren bir android yarattı.
20. 2005 senesinde Dickbot ortadan kayboldu.