Müzikle Tedavi
Hiç şüphesiz ki,evrende müzikten daha kutsal bir şey yoktur. Romantik müzik vardır, insanı duygulandırır. Dinsel müzik vardır,kişinin maneviyatını geliştirir. Askeri müzik vardır, Enerji verir,heyecanlandırır. Uzun lafın kısası müzik birçok türüyle insanoğluna verilmiş en büyük armağandır. Konumuz olan müzikle tedavinin kökeni eski çağlara dayanır. İlk olarak bu uygulama Şamanlarda görülmüştür. Hastanın başında bekleyerek tef ve davullarla müzik yapan Şamanlar hastaya karşı terapi uyguluyorlardı. Bu yöntemler günümüzde de Şamanlarca sürdürülüyor.
Sufiler de müziği hem tedavi hem de dinsel amaçla kullanıyorlar. Müziğin hemen tüm türlerinin tedavi maksatlı olarak kullanılabileceği bilinmekte. Günümüzde bütün bu müzik türleri insanın sağlığı açısından önemli bir yer tutuyor. Müzikoterapi,yani müzikle tedavi yöntemi özellikle ruhsal dengesizlik içinde bulunan yada akıl hastalığı diye adlandırılacak türdeki hastalıklarda çok iyi sonuçlar vermektedir. Bir süreden beri ise müzikten pediatride, yani çocuk hastalıkları alanında yararlanılmaya başlanmıştır. Artık yalnızca ruhsal hastalıklarda değil,olgun aklı başında kişilerde görülen çeşitli organik hastalıklarda da müzikle tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Melankoli gibi,kişinin içine kapanıp tüm çevresindekilerden kopmasına neden olan bir ruhsal hastalıkta olduğu gibi bugün müziğin çeşitli organik hastalıklarda başarıyla kullanıldığı bir gerçektir. Özellikle hiçbir tedaviye cevap vermeyen, kökeninde ruhsal bir neden yatan ve bilinçaltındaki bir sorundan kaynaklanan organik hastalıklarda müziğin etkisi çok önemlidir.
Yalnız şurası bir gerçek ki, her hasta, aynı tür müzikten yarar görmemektedir. Bazı kişilerde romantik, bazılarında klasik müziğin ya da barok müziğin etkisi görülürken, bir başkasında coşkulu, daha görüntülü müziğin yararı dikkat çekmektedir.
Uzmanlar,tek başına olmasa da tıp alanında hastalıkları iyi etme çabasında,müziğin etkinliğini kabul etmiş bulunuyorlar. Çeşitli ilaç ve klasik tedavi yöntemlerine eklenen müzikoterapinin yararı gerçekten tartışılmaz.
Müzikoterapi nelere iyi geliyor ?
Klasik müzik kalp atışlarını düzenliyor,rahatlatarak stres atmaya yardımcı oluyor.
Uykusuzluk çekenler ve özellikle de uykusuzlukla birlikte görülen depresyon için müzikle tedavi çok olumlu sonuçlar veriyor. Depresyon tedavisinde gitar,davul ve kemençe en çok kullanılan müzik enstrümanlarından.
Hamilelik sırasında ise zil kullanılıyor. Ülkemizde de müzikoterapiyi hamilelere uygulayan uzmanlar var.
Astım hastaları için de nefeslerin düzenlenmesini amaçlayan bir tedavi kullanılıyor. Buna göre vurmalı aletler hastanın başına yakın bir yerde çalınıyor.
Migren ve diş ağrısı olmak üzere diğer ağrılı hastalıklarda da acıyı dindirmek için kullanılıyor.
Kalbinde rahatsızlığı olanlar müziğin ritmiyle kalp atışlarının düzenlenmesi sayesinde de tedavi olabiliyorlar.