Gümüştepe Köyü – Bursa

* Gümüştepe, Bursa’ya 6 km. uzaklıkta eski bir Rum köyü. İlk ismi ise Misipolis. Osmanlı döneminde oba yaşantısından evleşmeye geçen ilk köy olduğu biliniyor. Tarih boyunca hiç saldırıya uğramamış, savaşmamış bir köy olduğu için eski köy evleri hala ayakta ve köyün tamamı koruma alanı içinde. Bursa’nın gözde piknik yerlerinden.
* Gümüştepe eskiden 285 haneli bir orman köyü statüsündeyken 1984 yılında Nilüfer ilçesine bağlanmıştır.
* Köy meydanına iki katlı bir kafe, yanına da amfi tiyatro var, köy içi yollar asfalt.
* Köyde 150 yıllık evler bulunuyor. Misis eski ahşap evleriyle, resmi yapılacak, fotoğrafı çekilecek güzellikte bir köy. Bu nedenler ressamlar ve fotoğrafçılar sık sık geliyor, köyde tuvalini kurup yağlıboya yapan ziyaretçilere sıklıkla rastlanıyor.
* Osmanlı mimarisinin tipik örneği sayılan ve iki katlı olan evlerin alt katları hayvan barınağı ve kiler olarak kullanılırken, üst kat ailelerin oturma ve yatak odalarına ayrılmış. Akrabalık ilişkilerinin yaygın olması nedeniyle evden eve geçitlere rastlanıyor.
* Gümüştepe’de ipek böcekçiliği ve bağcılık uzun yıllar geçim kaynağı olmuş. Misi evleri, geniş sundurmaları ile ipekböcekçiliğine uygun inşa edilmiştir. Günümüzde köyde iİpekböcekçiliği artık yapılmıyor .
* Köyün asma yaprağı ve misket üzümü ünlü. Toprakları kumlu olduğu için şeker oranı yüksek misket üzümleri yetişiyor. Misket üzümünden yapılan, alkol derecesi 18’e kadar çıkan şarap, içimi çok hafif, ne tatlı ne buruk. Bölgedeki ters akıntı ve hava sirkülasyonu, üzümün tadını etkileyen unsurlardan. Tarihte, içindeki manastırların ayinlerde kullandıkları şarap ihtiyacını karşılayan ve Bizans’a da şarap gönderen köyde, Türkler pekmezcilik ile uğraşmışlar, 1935’te şarapçılığa dönmüşlerdir ancak günümüzde bağların hastalık sonucu kuruması, konut alanına çevrilmesi sonucu Misket üzümü tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır; 1 adet şaraphane kalmıştır. Ziyaretçiler, yanlarındaki şişe ya da damacanalara şarap doldurtabilirler.
* Gümüştepe Köyü’nde bir de ünlü turşu imalathanesi var. Bu imalathanede Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen doğal ürünler ve Uludağ’ın doğal kaynak suyu ile turşu kuruluyor. Bölgeden toplanan rezene otu ve koruklarla tat veriliyor.
* Köyün 500metre ilerisindeki Keçi mevki, Bursa halkı için gözde bir piknik yeri.
* Dünya tarihinde batıdan doğuya göçen ilk kavim olarak bilinen Misyalılar, bu yerleşim yerini kurmuşlar ve Batı Roma’nın baskısı nedeniyle Trakya’dan kaçan keşişler gizlenmeye elverişli bir yer olması nedeni ile Misi Köyü’nü misyonerlik örgütü merkezi haline getirmişlerdir. Misyonerlik okulları, kale ve manastır kalıntılarına bugün de rastlanmaktadır.
* Orhangazi Bursa seferine başlamadan 10 yıl önce Misipolis’e yerleşmiş ve köyü ön karakol olarak kullanmış. Köyün çevreye hakim en yüksek yeri olan ve durmak konaklamak anlamına gelen Beyduran Tepesi ismi de buradan geliyor. Bursa’nın fethinden sonra köy önemini yitirmiş.
* Bir zamanlar güçlü bir akarsu olan Nilüfer Çayı’nın geçit verdiği tek yer olması nedeniyle tarih boyunca ipek yolu kervanlarının konakladığı Misi Köyü, cumhuriet devrinde çayın barajlar ve kanallarla kontrol altına alınması, İzmir yolunun yapılması gibi gelişmeler sonucu ikinci plana düşmüştür.
* Bursa’nın Nilüer Belediyesi, bölgedeki 27 tescilli yapıyı kamulaştırmak için çalışmalara başlamıştır. İlk etapta kamulaştırılacak 3 binanın sanat evi, müze ev, halk eğitim merkezi olarak yeni işlevler kazanması bekleniyor. Ayrıca Gümüştepe Deresi’nin temizlenmesi, dere boyunca yürüyüş yolları düzenlenmesi ve bunlar tamamlandıktan sonra bir festival düzenlenmesi için çalışmalar sürmektedir.
* Nilüfer Belediyesi 2006’da Misi Festivali düzenleyerek ileriki yıllarda geleneksel hale getirmek; yöresel yiyecek-içeceklerin satıldığı bu festival ile bölgeye turistik ve ekonomik hareket getirmeye çalışmaktadır.

tuna

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir