Nöronlar Hakkında Bilmedikleriniz

İnsan beyni kabaca 100 milyar nöron içerir. Aralarındaki bilgiler, karmaşık sinir lifleri ağı aracılığıyla iletilir. Bu ağın çoğunun bağlantısı, doğumdan önce genetik bir plana göre, yani dış etkiler rol oynamadan gerçekleşir.  Beyindeki sinir lifi ağının toplam uzunluğu, Dünya ile ay arasındaki mesafeden yaklaşık 500.000 km daha fazladır. 

Sinir liflerinin büyümesi öyle rastgele gelişigüzel bir şekilde de gerçekleşmiyor, şöyle düşünün bu sistem 100 milyar nöron arasındaki bağlantıyı sağlıyor ancak bağlayacakları hedef bölgeleri tam olarak bulmaları gerekir. “Bu, karayolu trafiğinde otonom sürüşe benzer” Araçlar, hedeflerine ulaşmak için kendi aralarında ve yol kenarındaki sinyal vericiler ile bilgi alışverişinde bulunurlar. Sinir liflerininde, uçlarındaki sensör molekülleri anten görevi görür. Onlarla birlikte, yol boyunca, hedef alanda ve yolu geçen diğer lifler üzerinde konumlandırılan proteinler şeklinde kılavuz sinyaller alırlar. Örneğin retina ve beyin arasındaki bağlantıda bir milyona yakın sinir lifi görme bölgelerine ulaşır.

Genetik olarak önceden programlanmış “nöral donanım”, piksellerin bir projeksiyona benzer şekilde bire bir çoğaltılmasına neden olur ve böylece yeni doğmuş bir çocuğun bir görüntüyü görmesini ve işlemesini sağlar. Bu hayati yetenek, türümüzün ve görüş yeteneği olan türlere insanoğlu olarak anlamlandırmakta zorlandığımız ve bilinmezliklerle dolu merak kapılarını aralıyor..

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir