KANDA SOLUNUM GAZLARIN (O2-CO2) TAŞINIMI
KANDA SOLUNUM
GAZLARIN (O2-CO2) TAŞINIMI
- Gazların Difüzyonu:
Akciğerlerde ve ciğerlerde sürekli bir gaz değişimi mevcuttur. Alveollerden kana (kılcal damar) ve kandan dokulara gazların yoğunluk farkına göre geçişlerine “difüzyon” adı verilmektedir.
Daha doğru bir tanımla gazlar daha yüksek yoğunlukta bulundukları alanlardan daha düşük yoğunlukta bir alana yayılma eğilimindedirler.
Vücutta dokulara O2 sunulması akciğerlerde kardiovaskiuler sistemle sağlanmaktadır. Belirli bir dokuya O2 sunumu akciğere giren O2 miktarına akciğerlerde gaz değişiminin düzeyine dokunun kan akımına akciğerlerde gaz değişiminin düzeyine dokunun kan akımına ve kanın O2 taşıma kapasitesine bağlıdır. Gazların difüzyonunun anlaşılması öncelikle gazların parsiyel basınçlarını incelemeyi gerekli kılmaktadır.
Gazların Parsiyel Basınçları :
Gazlar farklı moleküllerden ya da partikülerden meydana gelmiştirler. Parsiyel basınç terimi bir gaz karışımı içerisindeki her gazın basıncını ifade etmek için kullanılır. Yani bir sıvıda (örneğin, kanda) çözülmüş olan gazın konsantrasyonu o gazın kısmi basıncı olarak ifade edilmektedir. P ile ifade edilir.