Yangın Gaz ve Duman Odalarında Yaralı Arama ve Kurtarma

YANGINDA, GAZ VE DUMAN DOLU ODALARDA YARALI ARAMA VE KURTARMA

Günlük yaşantımızda çeşitli nedenlerle pek çok yangın çıkmakta, maddi ve manevi kayıpların yanında onlarca insanımız hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların yaşanmaması ya da en az düzeye indirilmesi için; her y aş ve her seviyedeki insanımıza “Yangınlara Karşı Alınması Gereken Tedbirler” ve “Bir Yangın Karşısında Yapılması Gerekenler” öğretilmelidir.

Öncelikle şu husus çok iyi bilinmeli ve hiçbir zaman unutulmamalıdır.

Bir yangın karşısında;

Hayat kurtarmalı

Haber vermeli ve

Yangın söndürülmeye çalışılmalıdır.

Þ Yangınlarda oluşan gaz ve duman ortamında hem kurtarıcıların hemde yaralıların nefes alma güçlüğü vardır. Böyle bir durumda süratle

hareket edilmelidir.

Þ Yangına maruz kalan kişi, yangının bulunduğu bölgeye gelmesini geciktirici (kapıların ıslatılması, kapı kenarlarına ıslak bezler sıkıştırılması gibi) önlemleri almalıdır.

Þ Yanan binada mahsur kalanlar derhal tehlikeli bölgeden uzaklaştırılmalıdır.

Þ Yanmakta olan binada bulunan kişi ve kurtarmaya giden personel sakin olmalıdır. Paniğe kapılmamalıdır. Kurtarıcı, yanmakta olan ya da gaz ve duman oluşan ortama girerken şu hususlara dikkat etmelidir.

Þ Varsa; ısıya dayanıklı elbise, kask ve eldiven giymelidir. “Solunum Cihazı” (Oksijen Tüpü) takmalıdır.

· İçeride bulunan yanıcı madde zehirli gaz çıkaran bir madde ise kesinlikle “Solunum Cihazı” (Oksijen tüpü) takmalı veya o gaza uygun süzgeç takılı maske kullanmalıdır.

· Yoksa; kurtarıcı, giysilerini ıslatmalı, eldivenlerini takmalı, gaz, duman, toz ve topraktan etkilenmemek için ağız ve burnunu ıslak bir bezle kapatmalıdır.

· Yangında el feneri ve kapıları açmak ve gerektiğinde kullanmak için küçük bir balta vb. gibi alet bulundurmalıdır.

· Dışarıda kalanlarla haberleşmeyi sağlamak için, beline, koluna veya bacağına bir emniyet “Kılavuz” ipi bağlamalıdır.

· Kapıları çok dikkatli açmalıdır.

· Girilecek kapının tokmağının ısınmış olması ihtimaline karşı çıplak elle tutmamalıdır.

· Kapı arkasında dizleri hizasına çömelmeli, kapının basınç sonucu kapanmaması için; bir ayağını kapının önüne koymalıdır. Taş, tuğla vb. maddeleri kapının önüne koyarak devamlı açık kalmasını sağlamalıdır.

· Aleve doğru yönelmemeli, içeriden gelecek tehlikeye karşı kendisini ve bilhassa yüzünü korumalıdır. Başını arkaya doğru çevirerek soluk almaya çalışmalıdır.

· Sıcaklık ve duman yukarı doğru yayılır. Döşemeye yakın alanlarda ısı daha düşüktür. Duman daha azdır. Bu nedenle kurtarıcı bu mekanlara yere eğilerek ya da sürünerek girmelidir. Derin olmayacak şekilde nefes almalıdır.

· İçeri girince yangının devam ettiğini görüyorsa; pencereleri açmamalı, gerektiğinde dışarıdaki yardımcıya su için emir vermelidir. Yalnız gaz ve duman var ise; odaları iyice araştırmalıdır.

· Gaz ve duman dolu odalarda kendiliğinden çıkamayacak durumda olanları ve yaralıları sürüme usulü ya da yerde çekerek dışarı çıkarmalıdır.

Þ Kurtarıcı, elbiseleri tutuşmuş kişilerin üzerine baş tarafından ayak yönüne doğru battaniye, halı, palto vb. örtmeli, yanan yerin hava ile temasını keserek söndürmelidir.

· Önce baş ve gövde, sonra kol ve bacaklardaki elbise kısımlarının yanmasını, elleri ile bastırarak iyice söndürmelidir. Yanma söndükten sonra örtü malzemesi vücut üzerinden yavaşça kaldırılmalıdır.

· Yanmakta olan kişinin koşması ve hareket etmesi, tutuşmuş elbise kısımlarının daha çok yanmasına yol açacaktır. Kurtarıcı, hareket halindeki kişinin üzerini, varsa bir örtü ile sarmalı ve yuvarlamalı, yoksa olduğu yerde yuvarlayıp söndürmelidir.

· Yanmış elbiseleri dikkatli bir şekilde çıkarmalıdır. Günümüzde giydiğimiz kumaşların çoğu sentetik maddelerden yapıldığı için sıcakla erir ve deriye yapışır. Onun için elbiseleri yırtarak değil, deriye yapışan yerin etrafını keserek çıkarmalıdır.

· Yanan yeri, hemen musluk, duş gibi bol ama hafif su akımı ile 15 dakika soğutmalıdır. (Su hızlı ve sert çarpacak şekilde akıtılmamalıdır.) Yanık yerindeki ısıyı düşürmekle yanık etkisinin derinlere inmesi önlenir. Soğuk su şişliği azalttığı gibi ağrıyı da azaltır.

· Sıcak yağ ya da kimyasal maddelerle bulaşmış olan elbiseleri hemen çıkarmalı ve yanan deri kısmı ve etrafını bolca soğuk su ile yıkamalıdır. Bu işlemleri yaparken kimyasal maddelerin ellerini yakmaması için dayanıklı eldiven giymeyi unutmamalıdır.

Þ Kızartma tava veya tenceresi yanarsa; üzerine tepsi, tencere veya kalın bir örtü kapatılmalıdır.

Þ Yangın çıktıktan sonra asansör kullanılmamalıdır. Elektrik kesilmesi nedeniyle asansör çalışmayabilir. Asansör içine veya boşluğuna duman dolar. Sıcaklık çok artar. Dumandan boğulma tehlikesi vardır.

Þ Binaların yüksek kısımlarından halat, çarşaf vb. kullanılarak kişi aşağıya indirilmelidir.

Þ İşyerlerinde olduğu kadar evlerde de yangın söndürme aleti bulundurulmalı, periyodik bakımları yapılmalı ve nasıl kullanılacağı öğretilmelidir.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir