Bergama Gezi Rehberi

Bergama resimleri

İzmir iline bağlı bir ilçe olan Bergama, Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında yer alır. Bakırçay Havzası’nın bereketli toprakları üzerine kurulu olan Bergama’nın toplam yüzölçümü 1688 kilometrekaredir. İlçenin İzmir’e ve havaalanına uzaklığı 110 kilometredir.

Kent, İzmir-Çanakkale karayolundan 8 kilometre içeride  bulunmaktadır. Bergama Dikili, Çandarlı gibi sahil beldeleri ile Kozak Yaylası gibi bir doğa mucizesine, İzmir şehrine yakınlığı ve barındırdığı tarihi değerleri ile dikkat çekmektedir.

114 köyü bulunan Bergama, Türkiye’nin en fazla köye sahip ilçelerinden biri olup genel nüfusu 120 bin, merkez nüfusu 60 bindir.

Tarihi Yerler

Zeus Sunağı

Bergama Kralı II. Eumenes tarafından Galatlarla yapılan savaşın kazanılmasının ardından kurtarıcı Zeus’a bir şükran ifadesi olarak inşa edilen ünlü Zeus Sunağı, son 130 yıldır ne yazık ki Almanya’nın Berlin Kentindeki Pergamon Müzesi’nde bulunmaktadır.

Almanların, 1871 yılında Bergama’da başlattığı kazılar sırasında parça parça Almanya’ya götürülen görkemli sunağın, bu gün sadece kaideleri Bergama’dadır.

2000 yıl önce Bergama’da inşa edilen ve Hellenistik dönemin en güzel sanat eserlerinden biri olarak kabul edilen  Zeus Sunağı, 120 yıldır vatanından uzaktadır. 12 metre yükseklikteki ve 35 metre uzunluktaki şaheser, Berlin’deki salondan Bergama Akropolü’ne, gerçek yurduna geri dönmeli ve ziyaretçilerini burada ağırlamalıdır.

Asklepion

M.Ö. 4′üncü yüzyıla uzanan geçmişiyle Asklepieon Sağlık Kenti, mitolojideki sağlık tanrısı Asklepieos’a adanarak yapılmış ve M.S. 5′inci yüzyıla kadar, ünlü bir tedavi merkezi olarak etkinliğini sürdürmüştür. Bergama’nın eski çağlarda önemli bir sağlık kenti olduğunu ispatlayan Asklepieon’un giriş kapısı, bu gün Viran Kapı adıyla ayakta durmaktadır.
Bu kapıda ‘ölümün girmesi yasaktır’ yazdığı ve girişte muayene edilenlerden tedavisi mümkün olmayan ölümcül hastaların içeri alınmadığı bilinir. İçeri alınan hastalar, 650 metre uzunluğundaki kutsal yoldan yürür, bugün bile içilebilen şifalı sudan içer ve bununla yıkanır, daha sonra hastalığın tedavisine başlanırdı.Buluntulardan, ameliyatların da yapıldığı anlaşılan Asklepieon’da ilaçla, bitkilerle, müzikle, su, çamur ve güneş banyolarıyla tedavi uygulanırdı. Galenos gibi ünlü hekimleri yetiştirdiği bilinen Asklepion’da tıbbın simgesi yılanlı sütun da bulunmaktadır. Asklepieon’da ayrıca, günümüzde de kullanılan 3500 kişilik bir tiyatro mevcuttur.

Allianoi

1998 yılında başlayan kazılarla büyük bir bölümü toprak altından çıkarılan Allianoi Antik Kenti, Bergama’nın eski çağlarda önemli bir sağlık merkezi olduğunu kanıtlamaktadır. M.Ö. II. Yüzyıl’dan M.S. II. Yüzyıl’a kadar kullanıldığı tahmin edilen Allianoi, tıpkı Bergama Asklepieon’u gibi, Sağlık Tanrısı Asklepieos’a adanarak yapılmış bir sağlık kültüdür. Ancak Asklepieon’da telkinle tedavinin uygulandığı, Allianoi’nin ise hidroterapi (suyla tedavi) merkezi olduğu, önemli buluntularla desteklenmektedir.
Burada çıkan sıcak su, günümüzde bile kullanılacak niteliktedir. Anadolu’nun en sağlam kalmış Ilıca yapısı olarak dikkat çeken Allianoi, ne yazık ki, bölgede inşaatı devam eden Yortanlı Barajı’nın suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İnsanlığın bu önemli kültür mirasının baraj sularıyla yok olup gitmemesi için gereken çalışmalar yapılmalıdır.

Bazalika

Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri olarak adı İncil’de de geçen Bazilika’ya, M.S. II. Yüzyıl’da Roma İmparatoru Hadrianos tarafından mitolojik tanrı Serapis’e adanarak yapıldığı için  Serapis Tapınağı da denmektedir.
Bergama’da şehir içinde bulunan Bazilika, kırmızı renkli tuğladan inşa edildiği için halk arasında Kızıl Avlu olarak bilinir
Ana binası 60×26 metre olan ve Anadolu’nun en görkemli dini yapılarından biri olarak dikkat çeken Bazilika’nın altından Selinos Deresi akmaktadır. Bu özelliğiyle gezginlerin dikkatini çeken Bazilika çevresine ‘ne yerde ne gökte mahallesi’ denmektedir.
Bazilika’nın içine Bizans Döneminde bir de kilise inşa edilmiştir.
Bazilika yüzyılların ardından, son iki yıldır Mayıs aylarında 1. Patrik Barthelemeos tarafından düzenlenen ayine ev sahipliği yapmaktadır.

Taşhan

1432 yılında inşa edilen handa devşirme malzeme bol miktarda kullanılmıştır. Cephesinde antik taşların kullanıldığı yapının üst katları tuğla-taş almaşık örgüye sahip idi.Yapı harap
durumdadır.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir