Sandras Dağı Zirvesi

Köyceğiz’in anayola iki çıkışının ortasında kalan üç kilometresi asfalt 15 kilometrelik yolu tırmanınca popüler yayla köylerinden Yayla(Ağla)ya varırsınız. Köy 800 metre yükseklikte. Çepeçevre ormanı ve buz gibi kaynak suları ile ünlü. Köyceğiz bölgesinin en pahalı ahşap yayla evleri yapılmış bu güzelim yere.

Ağla Acılık mevkiinde mesire yerleri var. En genci 600 yaşında olan dev çınarlar yörenin en tipik özelliği.

Salkım söğütler, çınarlar ve güllerin süslediği Ağla köy meydanında bir kır lokantası hizmet veriyor.

(Yayla Restoran: 252.262 44 94)

Saç kavurma ve alabalık gibi heryerde bulunabilecek seçeneklerin yanısıra, yöreye özgü yiyecekler de var. “Borana” bunlardan biri. Biber-patlıcan kızartıldıktan sonra üzerine sarmısaklı köy yoğurdu dökülüyor, pul biber serpilip eritilmiş tereyağı ekleniyor; ebegümeci, gelincik otu, turp otu ve semizotu haşlanarak ya da kavrularak sunuluyor. Sarmısakla birlikte haşlanarak fırına verilen tavuk ekşili de yiyebilirsiniz.

Yayla(Ağla) köyünden ve yaylasından çıkıp

2294 metre yükseklikteki Sandras Dağı zirvesine doğru yolculuğa devam edebilirsiniz. Yol bozuk. Zirveye doğru tırmanırken Gökçeova pınarlarının bulunduğu Dikenliova civarında

Altın Sivrisi tepesi eteğinde yapay bir gölle karşılacaksınız. Gökçeova göletidir bu. 50 dönümlük bir alanı kaplar.

Çevresi dikenli tellerle çevrili olan göl, orman yangınları için su deposu olarak kullanılıyor.

Çıkışı sürdürüyor ve 2000 metre yükseklikteki Kartal Gölü’ne ulaşıyorsunuz. Çıkış Ağla köyünden sonra yaklaşık 2 saat sürüyor. Yılın 6 ayı karla kaplı bölgede piknik yapılabiliyor. Temiz hava yol yorgunluğunu unutturuyor. Göl çevresi sümbül, papatya ve diğer dağ çiçekleriyle kaplı.

Kartal Gölü her yıl Ağustos ayının 3. Perşembe’si yüzlerce kişinin katıldığı “Mahya ve Çiçekbaba Şenlikleri”ne sahne oluyor. Koyun ve oğlaklar kesiliyor, ocaklarda pişiriliyor, folklor gösterileri ve diğer etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Nefesine ve bacaklarına güvenip te Gökçeova göletinin üzerindeki 2041 rakımlı Altınsivri tepesine çıkabilenler iyi bir havada Gökova körfezine kadar uzanan bir manzarayı izleme şansı bulurlar.

Kartal gölünün üzerinde ise 2295 metrelik daha yüksek bir zirve vardır ve Sandras(Çiçekbaba) olarak bilinir.
Dağcılık ve Kış Sporları için Gölgeli Dağları

Dağcılar için kış kampı

Çiçekbaba-Sandras, Altınsivrisi ve Beşparmak zirvelerinin bulunduğu Gölgeli dağları kış sporları ve dağcılar için çok uygun seçenekler sunar.

Dağcılık Federasyonu da son üç yıldır bölgede Kış Eğitim Kampları açıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen dağcılar çeşitli yükseklikteki zirveleriyle Gölgeli dağlarını tanıma fırsatı buluyor. Yöreye gelmek isteyenler Muğla Doğa Sporları kulübünden sporcularla ilişki kurabilirler.

Kış aylarında Aralık’tan itibaren Yayla (Ağla) köyünden sonra 10 km’lir bir mesafeye araçla çıkılabiliyor. Ocak-Nisan arasında bölge karla kaplanıyor. Arazi aracı gerekebilir. Altınsivri ve Çiçekbaba zirvelerine çıkacak dağcılar, araçla çıkılabilen yerden sonra 1.5 saatlik yolu çamlar arasında yürüyorlar. Zevki bir yürüyüş bu. Altınsivri tepesinin hemen altındaki düzlükte kamp kuruluyor, sabah zirve yürüyüşü başlıyor,

1 saatte Altınsivri, 2.5 saatte ise Çiçekbaba zirvesine çıkılıyor. Tur kayağı bilenler başka parkurlardan da yararlanabiliyor.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

One thought on “Sandras Dağı Zirvesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir