Mikroplar Giderek Akıllanıyor

Dünyadaki canlıların büyük çoğunluğunu gözle göremediğimiz mikroorganizmalar oluşturuyor. Bu tek hücreli canlılar hemen hemen her çeşit ortamda yaşayabilecek bir biyolojik çeşitlilik sergiliyor. Mikroorganizmalar çok hücreli canlılara göre çok daha basit canlılar olarak kabul edilseler de kimi özellikleri yapısal basitliklerinden beklenmeyecek ölçüde karmaşık ve gelişmiş olabiliyor. Araştırmacıların adeta bir çeşit zekâya benzettiği bu  özellikler mikroorganizmaların sandığımız kadar basit ve ilkel canlılar olmadığını düşündürüyor.

Kimyasal bilgisayar gibi

Mikroorganizmaların zekâ ürünüymüş gibi görünen davranışları tıpkı başka özellikleri gibi çeşitlilik gösteriyor. Tabii ki mikroorganizmalar için gerçek bir zekâdan bahsetmek imkânsız, çünkü bir sinir sistemine bile sahip değiller. Mikroorganizmaların bu tür davranışları, bir çeşit “kimyasal bilgisayar” gibi işleyerek sergiledikleri düşünülüyor.

Bilgisayarlardaki mantık kapılarına benzer biçimde işleyen proteinler

Bu modele göre, hücre dışarıdan gelen bilgiyi girdi olarak kullanıp çıktı olarak bir davranış ortaya koyuyor. Bu defa işlem birimleri, bilgisayarlardaki mantık kapılarına benzer biçimde işleyen proteinler. Dışarıdan gelen girdiler proteinlerin şekil değiştirmesine, bir araya gelmesine ya da belirli bilgi işleme silsileleri içerisinde bazı proteinlerin kimyasal olarak değişmesine yol açıyor. Sonuçta uyarılan efektör proteinler de davranış tepkisini oluşturuyor.

İşte mikroorganizmaların, çevrelerinin farkında oldukları ve bilinçli olarak tepki verdikleri izlenimini uyandıran davranışlarından bazıları: (merakediyorumgrubu notu: sadece başlıklar alınmıştır. Ayrıntılı açıklama ve gözlem örneklerini dergiden takip edebilirsiniz)

-Mikroplar İletişim Kuruyor

-Mikroplar Karar Veriyor

-Mikroplar Yönlerini Buluyor

-Mikroplar Öğreniyor ve Hatırlıyor

“basit”, “ilkel” gibi sıfatlar yeniden gözden geçirilecek gibi görünüyor

Çok hücreli organizmalar gibi göz önünde olmamaları, çok farklı ortamlarda yaşayabilmeleri, gözlemlenmelerinin ve incelenmelerinin daha zor olması gibi sebeplerden dolayı mikroorganizmaların dünyasına dair pek çok ilginç ve sıra dışı olgu hâlâ gizemini koruyor. Bu gizemler aydınlandıkça da mikroorganizmaları nitelemekte kullanılan “basit”, “ilkel” gibi sıfatlar yeniden gözden geçirilecek gibi görünüyor.

——————————————————————————–
TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi / Şubat 21011 / İlay Çelik

Hazırlayanlar :  merakediyorum grubu üyeleri merakediyorum@googlegroups.com

Kaynak : Bilim ve Teknik -TÜBİTAK / Şubat 2011 İlay ÇELİK “Mikroplar Akıllı mı Ne?”başlıklı yazıdan özet alınmıştır. Resim ve başlıklar yazıya eklenmiştir.

mikroplar 01.jpg

36K Görüntüle İndir

mikroplar 02.jpg

47K Görüntüle İndir

mikroplar 03.jpg

55K Görüntüle İndir

mikroplar 04.jpg

53K Görüntüle İndir

mikroplar 05.jpg

60K Görüntüle İndir

tuna

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir