Reiki İle Ruhsal Tedavi
Reiki, binlerce yıllık geçmişi olan ve ilk olarak Tibetli Lama’ların RAKU-KEİ adı altında kullandıkları bir tedavi yöntemidir. Günümüzdeki adı ile REİKİ, Japonca’da evrensel yaşam enerjisi anlamındadır.Reiki, 19. yüzyılda Dr. Mikao Usui tarafından Japonya’da tekrar ortaya çıkarılmıştır.
Dr. Usui, Japonya’nın Kyoto kentinde küçük bir üniversitenin yöneticisi olup, hıristiyan bir rahipti. Bir pazar ayininde öğrencisinin sorduğu bir soruya cevap veremedi. Bu, hayatının dönüm noktası oldu. Soru şuydu: “Hz. İsa şifa enerjisi ile hastaları nasıl iyileştirdi? Buna sadece kutsal kitapta yazıyor diye mi inanıyorsunuz yoksa böyle şeylerin gerçekleşmesine şahit mi oldunuz?” Öğrenci, sorularına devam ederek, “Bunu kendi gözlerimizle nasıl görebiliriz?” der. Bu sorular Dr. Usui’nin hayatında o büyük değişikliği meydana getirir. Ertesi gün hocalıktan istifa edip yollara düşer. ABD’ye gider, Chicago Üniversitesi’nde hıristiyan metinler üzerinde eğitim görür ve eski diller üzerine doktora yapar. Buda’nın da şifa gücüne sahip olduğunu öğrenir. Bu bilgi onu tekrar Japonya’ya döndürür. Araştırmalarını Budist öğretiler üzerine yoğunlaştırır. Birçok manastırı ziyaret eder.
Manastırlardaki elyazmalarını okuyabilmek için Sanskritçe ve Çince öğrenir.Yedi sene süren bir araştırma sonucu bulduğu eski bir Sanskrit metninde, Buda’nın nasıl şifa dağıttığına ilişkin bazı sembollere ve tariflere rastlar. Fakat bunlar da tek başına yeterli değildir. Dostluk kurduğu bir rahip, Usui’ye, inzivaya çekilmesini tavsiye eder. Usui, Japonya’da kutsal bir dağ olan KORi YAMA’ya çıkarak, 21 gün boyunca oruç tutup, meditasyon yapar. 21. günün gecesinde meditasyonunu bitirip dua ederken birdenbire gökyüzünde kendisine doğru gelmekte olan parlak bir ışık görür. Bu ışık gittikçe büyür ve tam alnının ortasına isabet eder. Usui, yere devrilir ve kendinden geçer. Transa benzer bir hal içinde iken, daha önce Sanskrit metinlerde okuduğu birçok sembol, çeşitli renklerde gözünün önünde canlanır.Usui’nin şuuru yerine geldiğinde güneş doğmuştur. Kendisini çok zinde hisseder.
Dağdan inmek için yola koyulur. Bu arada ayak başparmağını yaralar. Elini parmağına koyar koymaz kanama durur ve acı yok olur. Artık sembollerin anlamını ve şifanın gücünü bilmektedir.Bunu takip eden yedi yıl, Kyoto kentinin varoşlarındaki bir şifahanede, hastaları iyileştirmek için çalışır. Amacı, tedavi ettiği dilencileri tekrar topluma kazandırıp, çalışmalarını sağlamaktır. Fakat bir süre sonra tedavi ettiği dilencilerin tekrar şifahaneye geri döndüğünü fark eder. Usui sarsılmıştır, kendi kendine bu kişilerin neden yeniden buraya döndüğünü sorar. Ve Usui, fiziksel bedenin hastalık belirtilerini iyileştirdiğini, fakat yeni bir yaşam tarzı aktaramadığını fark eder. Bu durum onu Ruhsal Yaşam Kuralları’nı oluşturmaya yöneltir:Özellikle bugün özgür ve mutlu ol.
Özellikle bugün sevin.Özellikle bugün korunmaktasın.Şuurlu olarak anı yaşa.Bereketleri müteşekkirlikle kabul et.Aileni, öğretmenlerini ve büyüklerini say.Ekmeğini dürüstçe kazan.Başkalarını kendin gibi sev.Her şey için müteşekkir ol ve tüm canlılara karşı sevgi dolu davran. Usui, bir müddet sonra şifahaneyi terkeder ve bu bilgiyi dağıtabilecek öğretmenler yetiştirmeye başlar. Dr. Chujiro Hayashi, Dr. Usui’nin tarafından yetiştirilen öğretmenlerden biridir. Dr.Usui son günleri yaklaştığında, Hayashi’yi Reiki Üstadı olarak ilan eder ve onu öğretilerin özünü korumak ve yaymakla görevlendirir. Dr.Hayashi, Tokyo’da Reiki Şifa Kliniği’ni kurar.Büyük ve yok edici bir savaşın yaklaştığını fark eden Dr. Hayashi, kliniğe Hawaii’den tümör tedavisi için gelen ve Reiki öğrenen bayan Hawayo Takata’yı, 13. ve son usta olarak yetiştirir. Bayan Takata, Reiki’yi ABD’ye götürür ve 22 usta yetiştiren Takata’nın görevini 1980 de torunu Phyllis Lei Furumoto üstlenir. Kendisi halen Usui Shiki Ryatto sisteminin büyük ustasıdır.Reiki ustaları kendi tecrübelerini Reiki’nin özünü değiştirmeden öğretiye eklemektedir.