Mudurnu Sülüklü Göl Gezi Rehberi

Akyazı yolu üzerinde günübirlik gezilerin sürekli düzenlendiği ve fotoğrafçıların da tercih ettiği yerlerden birisi  Milli Park olan Sülüklü Göl’dür. Bölgedeki Tabiatı Koruma Alanı’nda irili ufaklı ve farklı renklerde göller bulunmaktadır. Aralarında en büyüğü turkuvaz renkli Sülüklü Göl olup, Bin 70 metre yükseklikteki göl, yaklaşık 300 yıl önceki heyelan sonucu meydana gelmiştir. Derinliği 25 metre ve dibi balçıkla kaplı olduğundan yüzmek ve balık tutmak yasaktır.

Yeşil, sarı ve mavinin birlikte olduğu bir mekan Sülüklü Göl
Sülüklü Göl, Sünnet Gölü,Göynük ve Mudurnu  İstanbul’dan yola çıktıktan iki saat sonra ulaşabileceğiniz birer doğa harikası. Gözlerinizi ve ruhlarınızı dinlendirmek ihtiyacını duyduğunuz bir hafta sonu rotanızı bu istikamete çevirirseniz, birbirine sevdalı nefis renkler içinde kendinize harika bir doğa ziyareti sunabilirsiniz. Tabii bu arada bir fotoğraf makinesi almayı unutmamalısınız. Çünkü,çekeceğiniz yada çektireceğiniz fotoğrafları dostlarınıza göstermek için sabırsızlık duyacaksınız.

Bu defa rotanızı dört mevsim ayrı güzellikler sergileyen ulaşımı kolay ve yakın; Gölcük, Yedigöller, Abant gölleriyle de ünlü doğa cenneti, huzur sığınağı Bolu’ya çeviriyoruz.
Böylesi zengin geniş ve doğası çok farklı özelliklere sahip bölgedeki gezi yolunuz üzerinde birbirleriyle güzellik yarışına girmiş bambaşka iki göl, birde dünya mirası Safranbolu’ya nispet yapan evleriyle Göynük ve Mudurnu var.

Sülüklü göl Keşfetmenizi bekliyor
İsterseniz eski yoldan, isterseniz paralı otoyoldan hareketle Adapazarı istikametini izleyip Akyazı Sapağı’na kadar geldiniz. Yol boyu devam eden arboretum benzeri bitki örtüsü otoyoldan ayrıldığımız bu bölümde daha bir çeşitleniyor. Bir tarafımızda maden suyu tesisleri diğer tarafta Kuzuluk Kaplıcaları, devremülk evler ve alkolsüz alabalık aile restoranları arasından geçerek Dokurcun’a bağlı saman pazarına geliyorsunuz. Yolun sağında size mola verdirecek kadar görkemli anıtlaşmış bir çınar ağacı yer alıyor. 500’ü aşkın yaşı, 11 metre çapındaki gövdesi bir oda görünümlü gövde içi boşluğu ile uluçınar ağacı görenleri adeta büyülüyor.  Birkaç kilometre sonra Tavşansuyu Mevkii’ne gelince sağdan ayrılan yolu takip ederek suya paralel ilerleyenler iri yapraklı bitkiler fosforlu ağaçlar, karaçamlar arasından ön bahçesi oldukça geniş kıyıları dantelvari yüzüktaşı gibi parlayan göle ulaşıyorlar.

Bu yol güzergahında bulunan Alabalık tesislerinden Soykan Alabalıkta doğal havuzlarda yetişen Alabalık ın tadına bakmanızı öneririz.

Tavşansuyu Sülüklü göl yol ayrımında bulunan Eski su değirmeni hala faaliyette olup burada birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalamanız mümkündür.

Tabiatı koruma alanı Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sülüklü Göl alanı içinde herhangi bir tesis yok. Özellikle hafta sonları piknikçilerin rağbet ettiği dinlenme yerinde göl çevresinde yürüyüş yolları, içilesi lezzette bir de kaynak suyu var. Kuş sesi ve rüzgarın yapraklar arasında kazandığı uğultusundan başka sese rastlanmayan yeşil mavi renkli Sülüklü Göl’ de bir zamanlar 8-10 cm boyunda olan ve halk arasında ağrıyan yerlere yapıştırılınca sızıları çektiğine inanılan bir sülük türü varmış. Sonraları avlanmanın yasak olduğu göle, üreyip çoğalmaları için çeşitli balıklar atılınca göle ismini veren sülüklerde kaybolmuş.

Sülüklü gölde sular çekildiğinde çok güzel fotoğraf kareleri sizi etkiler. Gölün etrafındaki yüksek dağlar sabah erken saatlerde Sülüklü göle adeta kendini bırakır ve gölde Dağların simalarını  görürsünüz. Gölün içinden çıkan ağaçlar ise fotoğraf karelerinize dahada bir zenginlik katar.

Mudurnu nun gözdesi Sülüklü Göl

Bolu nun Mudurnu ilçesindeki, doğal güzellikleriyle ünlü Sülüklü Göl, görenleri adeta büyülüyor.
Mudurnu ya 70 kilometre uzakta, doğayla bütünleşmiş halde bulunan Sülüklü Göl de, zamanla oluşan çöküntü nedeniyle suyun içinde kalan çam ağaçları göle başka güzellik katıyor. Hiçbir tesisin bulunmadığı Sülüklü Göl e gelmek isteyen vatandaşların, piknik malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekiyor. Mudurnu Kaymakamlığınca görevlendirilen Feti Duysak, gölün korunması ve gelecek nesillere taşınması için çalıştıklarını ifade ederek, Biz burada gölün her türlü bakımını yapıyoruz. Çevrenin kirlenmemesi için çalışıyoruz diyor. Duysak, alana gelen otobüsler için 10, kamyonlar için 7, minibüsler için 6, traktörler için 3, otomobiller için 3, motosikletler için 2 YTL giriş ücreti alındığını bildirdi.

yolcu

Hissetmediğin her yer uzaktır. http://www.biriyilik.com http://www.yapmake.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir