Sedir Kleopatra Adası Gezi Rehberi

Sedir Kleopatra Adası Resimleri

Gökova Körfezi’nde Mavi Yolculuğun en önemli mola noktalarından birisi olan Sedir Adası, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Marmaris-Muğla yolunun 12.km’ sinden yine sola ayrılan yol, 6 km sonra Gökova Körfezi’nin bir başka noktasına, Çamlı İskelesi’ne ulaştırır sizi. Çamlı İskelesi’nden doldukça kalkan tekneler Sedir Adası’na gidiyorlar. Mayıs ayının 15’inden sonra başlayan Sedir Adası turları, Ekim ayına kadar devam ediyor.

Yılda yaklaşık 100 bin turistin ziyaret ettiği Sedir Adası, hem arkeolojik, hem de doğal sit kapsamında olması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Sedir Adası antik Cedrae (Kedrai) antik kenti ve ünlü Kleopatra Plajı ile tanınıyor. Kleopatra ve Antonius Sezar’ın bu adada büyük bir aşk yaşadığına inanılır. Efsaneye göre, kendisiyle evlenmeyi kabul eden Kleopatra’ya bu coşkusunun hediyesini vermek isteyen Mısır Kralı Antonius, yaklaşık 3000 sene kadar önce balayını geçirmek üzere Kleopatra’yı götüreceği adaya Mısır’dan 60 büyük gemiyle çapları 1 milimetreden daha küçük ve her tanesi aynı büyüklükte olan kumları getirtti. Yalnızca Dünya’nın iki yerinde var olduğu bilinen bu özel kumun diğer özellikleri de ateşte yanıyor, sodalı suda kendiliğinden çoğalıyor ve büyüteç altında incelendiğinde hareket ediyor olmasıdır. Karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan kumların denize kattığı eşsiz güzellikteki renk de, Ada’nın görülmeye değer olan diğer özelliklerinden biridir. Kumların bir benzerinin de Kızıldeniz’de olduğu bilinmektedir.

Antik kentten günümüze Apollon Tapınağı, Tiyatro ve Nekropol kalıntıları ulaşabildi. Kedrai sedirler anlamına gelmekte.
Özellikle gemi omurgası yatırmada kullanılan dayanıklı ağaç sedirin adada varlığı bilinmemesine karşın,eski Yunanca’ daki anlamı budur. Rodos Karşıyakası’nın en önemli yerleşimlerinden biri olan Kedrai, surlarla kuşatılmıştı. Kule ve duvarları kıyıda izlenebilen kentin orta kesiminde Dor düzeninde Apollon tapınağı bulunur. Adanın doğu kesiminde ise yüzü kuzeye bakan ve oldukça iyi durumda tiyatrosu vardır. Knidos gibi büyük kentleşmeleri saymazsak, Rodos Karşıyakası olarak adlandırılan Marmaris-Bozburun yöresinde, İlkçağ yerleşimlerinin ancak üçünde tiyatro görülür. Atina ile Isparta arasında süren Peloponnessos Savaşları sırasında kente, İ.Ö. 405 yılında,Atina yandaşı olması yüzünden saldıran Ispartalı general Lysander, adayı ele geçirmiş ve halkını köleleştirmiştir. Tarihçi Ksenophon bu olayı ayrıntıları ile bildirirken bir yandan da ada halkının yarım barbar olduğunu söyler.
Adanın kuzey kıyısındaki kumları, özel biçimde oluşan kalker damlacıklarıdır ve Ege ile Akdeniz’ de Sedir dışında sadece Girit adasında görülür.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

One thought on “Sedir Kleopatra Adası Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir