Yusufeli İlçesi Gezi Rehberi – Artvin
İşhan Kilisesi
İşhan Katedrali aynı adla anılan köyün içinde bulunuyor. Haç şeklinde, kubbeli olarak inşa edilmiş. Burası, bölgede bulunan en etkileyici Gürcü kilisesi. Osmanlı’lar zamanında camiye çevrilerek 1983 yılına kadar ibadet edilmiş. Köye yapılan yeni bir camiden sonra da terk edilmiş. Çok eski ve önemli bir yapı. 451 Yılında Kadıköy’de yapılan Khalkedon Konsili’nde cezalandırılan Ermeni Katholikos’u III.Nerses kaçarak bu köye sığınmıştı. Burada yaptırdığı dört yarım kubbeli kilisenin bir bölümü halen ayakta duruyor. Kilise daha sonra IX.yüzyılın ilk yarısında Bağratlı Gürcülerince yaptırılmıştır. Aynı zamanda Piskoposluk makamı olarak da kullanılan yapı, XVl .yüzyıla kadar işlevini sürdürmüş. Osmanlılar döneminde batı bölümü camiye dönüştürülerek, 1983 yılına kadar ibadete açık tutulmuş.Günümüzde her iki yapıda terkedilmiş durumdadır. İlçe merkezine uzaklığı 34 km olup, Olur-Oltu yol güzergahından sol taraftan 10km. kadar içerdedir. Kilise kadetrali 1302 yılında yeniden inşa edilerek içi resimlerle bezenmiş. Kubbede bulunan resimler en iyi durumda olan resimlerdir. Kutsal ekmeğin havalanan dört melek tarafından havada tutuluşu resmedilmiştir. Altında da Zekerya’nın Görüsünü temsil eden dört mahşer arabası vardır. İşhan Kilisesi’nde bulunan bir pencere kabartması önemlidir. Burada dövüşen bir aslanla bir ejderhanın temsil edildiği güneş tutulması anlatılır. Kabartma eski bir efsaneye dayanıyor. Güneş aslan olarak resmedilmiştir. Büyük bir ejderha tarafından yutulmaktadır. Katedralin 30 metre kadar güneyinde yer alan şapel, 1006 yılında Krallar Kralı Gurgen tarafından yaptırılmış. Kapısının üzerindeki alınlıkta yapılan kuşlar, hayvanlar ve ortadaki üzüm salkımı, cennet bahçesini simgeliyor. Üzerindeki yazıtta bu belirtilmiş ve şöyle yazılmış; Burası tanrı’nın kapısı, buradan ancak doğruluktan şaşmayan geçer.”
Tekkale Kilisesi
Tekkale (eski adı Dörtkilise) Köyü mezrasında, meskün mahalden uzakta bulunuyor. Vadide inşa edilen manastır, kompleks bir yapı olup, kilise, trapeza ve seminer odası ile bu yapı topluluğunun güneydoğusunda ayrı olarak inşa edilen şapelden oluşuyor. Yapı, Bağratlı krallığınca IX.Yüzyıl sonunda kurulmuştur. XVI.Yüzyıldan sonra işlevini yitirerek terkedilmiş olmasına rağmen günümüze ulaşmayı başarmıştır.Yörenin en büyük eğitim amaçlı kurumlarından biridir. Tekkale Köyümüzün 7 km kuzeyinde olup ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 14 km’dir.
Çoruh Nehri ve Rafting
466 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri, Mescit Dağlarında doğar, Batum’da Karadeniz’e dökülir. 442 kilometrellik kısmı Türkiye sınırları içindedir. Çoruh Dağları vâdileri, Bayburt ve Rize Dağlarından geçer, Pulur Suyu ile birleşir, İspir’den Yusufeli’nden geçer, Oltu Çayını, Şavşat Suyunu alır, Borçka’dan ülke sınırları dışına çıkar. Batum’dan Karadeniz’e dökülür.
Yazı ve Fotoğraflar : Bilsen GÜRER
bgurer@isiltur.com.tr
kaynak: http://www.milta.com.tr/%28S%28jwbvdozkzy51vj55smxe3hro%29%29/s/content.aspx?id=887&typ=8
