Yetenekli Değilsin ve Artık Bunu Kafana Takma
Harika haberlerim var! Görünüşe göre yetenekli değilsin. Neden bu kadar harika? Çünkü önemli değil.
Yetenek, Geoff Colvin tarafından Abartılıyor’u okumayı neredeyse bitirdim ve yetenek, başarı, olağanüstü başarı ve yetenek efsanesi ile ilgili bakış açımı genişletmeye yardımcı oldu.
Yetenek Efsanesi
Yetenek genellikle doğuştan gelen bir yetenek olarak görülür; doğduğun bir hediye – ya ona sahipsin ya da değilsin. Yeteneği genellikle olağanüstü yeteneklere sahip insanlara atfederiz veya bunu, belirli bir yetenekte neden istisnai olabileceğimiz veya olamayacağımız konusunda bir bahane olarak kullanırız. Bununla birlikte, Yetenek Overrated’da Colvin, yeteneğin var olmadığına ya da varsa, istisnai başarı ile çok az ilgisi olduğuna dair kanıtlar veriyor. Bunun yerine, istisnai yetenek veya başarı, öğrenme alanındaki “kasıtlı uygulamadan” kaynaklanmaktadır ; sadece birkaç aylık sıkı çalışma değil, yıllar. Aslında, büyük başarının özellikleri ortaya çıkana kadar ortalama olarak en az 10 yıllık bilinçli uygulama gerekir.
Mozart ve Tiger Woods
Peki ya genellikle çocuk dahiler olarak düşünülen Mozart ya da Tiger Woods? Doğuştan gelen yeteneklere veya yeteneklere sahip olmadığı ortaya çıktı.
Mozart’ın babası usta bir besteciydi. Mozart’ın 4 yaşındaki senfonisi ve 7 yaşındaki ilk konçertosu gibi erken dönem eserleri onun el yazısıyla yazılmamıştı ve babası tarafından büyük ölçüde etkilenmiş ve düzeltilmiştir. Mozart, başyapıtlarına yirmili yaşlarının ortasına kadar başlamadı ve orijinal eserler yazmadığı, akıl hocalarından biri olan Bach’ın eserlerini düzenledi. Yani Mozart istisnai hale gelmeden önce, en az 10 yıl bilinçli olarak pratik yapmıştı.
Tiger Woods’un hikayesi benzer. Tiger’ın babası Earl Woods bir askeri eğitmendi ve genç erkeklere ders verdi. Tiger’dan önce 3 çocuğu ve bir evliliği vardı. Tiger doğduğunda, Earl çocuklar, etkili eğitim ve golf hakkında kapsamlı bilgiye sahipti. Tiger, 8 aylıkken oturup saatlerce babasının golf toplarına vurmasını izleyerek onu bilinçli olarak egzersiz yapmaya zorlardı. 4 yaşında, Tiger’a profesyonel eğitim verildi. Tiger’ın ilk başarıları dikkat çekiciyken, olağanüstü değildi ve Tiger’ın olağanüstü bir yetenek göstermeye başladığı daha sonraki gençlere kadar – kasıtlı pratik yaptıktan 10 yıl sonra.
Mozart müziğe yatkınlıkla doğmadı ve Tiger’ın golf için bir yeteneği yoktu; her ikisi de olağanüstü yeteneklerine yıllarca süren kasıtlı uygulamalarla ulaştı.
Colvin’in kitabında Jerry Rice, Bill Gates, satranç ustaları ve enstrümantal virtüözlerin başarısı da dahil olmak üzere sayısız başka örnek var. Her durumda, eğer yetenek varsa, kasıtlı uygulama, doğuştan gelen herhangi bir yetenek, genetik özellik veya zekadan (IQ) daha büyük bir rol oynar.
Sonuç
Colvin, kasıtlı uygulamanın harika olmanın tek faktörü olduğunu iddia etmiyor, ancak her durumda bunun aşikar olduğunu söylüyor. Mozart ve Tiger’ın başarısını ‘şans’ dediği babalarına borçludur. Dolayısıyla tartışmanın bir kısmı, doğru zamanda, doğru yerde doğru insanlarla çevrili olmak için ‘şanslı’ olmayı içerir.
Yetenek, olağanüstü yeteneklere ulaşmanın cevabı değilse, onu artık bir bahane olarak kullanamayız ve büyüklük bir seçim meselesi haline gelir . Bu harika, değil mi?