Marmaris Knidos MAvi Yolculuk Gezi Rehberi

Rota: Marmaris – Çiftlik Koyu-Bozukkale – Koca Adası – Bencik – Kargı – Datça – Knidos – Kızıl Adası – Bozburun – Kadırga – Kumlubük – Marmaris.

Marmaris
Herodot’un “Dünyanın en güzel gökyüzüne sahip” dediği Marmaris, Güney Ege’de çam ormanlarına dayanmış önemli bir turizm kenti olmasının yanı sıra bölgenin en önemli yatçılık merkezlerinden biri. Marinası, 12 ay yatçıların hizmetinde. Doğa ve eğlencenin müthiş bir bileşimi yaşanıyor burada. Yatlar için oldukça uygun bir doğal limana sahip olan Marmaris’in Yalancı Boğazı’ndaki atölyelerinde yat imalatı ve bakımı da yapılıyor. Akdeniz iklimine sahip oluşu kışın bile denize girme imkanı sağlarken, etrafını çepeçevre saran sık ve yüksek dağlar, dünyada ender görülen “günlük” ve “çınar” ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Doğanın alabildiğine cömert davrandığı Marmaris’in çevresinde hala bakir koylara rastlamak mümkün. Geçmişi, tarih öncesine uzanan koylar ve irili-ufaklı adalar, meraklı insan topluluklarını bekliyor. Kuş sesleri arasındaki çevre koylarda gönlünüze göre bir mekan seçme şansınız her zaman var.

Çiftlik Koyu
Günlük tur teknelerinin de uğradığı bölgenin en güzel plajlarından biri. Çiftlik Koyu’nun en çok iri kumlu plajı ilgi görüyor. Denizi her zaman pırıl pırıl. Koyun girişinde küçük bir ada var. Yalnız bu ada özel mülkiyet olduğu için izin alınmadan çıkamıyorsunuz. Hemen yanıbaşındaki Gerbekilise Koyu’un uç noktasındaki kumsalda, tarihi kalıntılar bulunuyor. Bu koy da mavi yolculuk teknelerinin başlıca uğrak yerleri arasında yer alıyor.

Datça
Üç tarafı denizlerle çevrili Datça, Akdeniz ve Ege’nin buluştuğu cennet köşelerden. Burası, eşsiz doğal güzellikleri, tertemiz denizi ve bakir koyları göz kamaştırıyor. Coğrafya Bilgini Strabon’un “Tanrı çok sevdiği kulunu uzun ömürlü olmasını isterse Datça’ya gönderir” diye tanımladığı Datça yarımadasının yarısı Ege’ye, yarısı Akdeniz’e bakıyor. Ege’nin en eski yerleşimlerinden biri olan yarımadası doğal güzelliklerine ek olarak, hemen yakınındaki Knidos antik kentiyle tarih meraklılarına da hitap ediyor. Datça’ya 28 kilometre uzaklıktaki Tekir Burnu’nda bulunan Knidos Antik kentindeki kalıntılar arasında, 10 bin kişilik küçük tiyatro, 20 bin kişilik büyük tiyatro, Odeon, Apollon ve Venüs’e ait çeşitli mabetler bulunuyor.

Knidos
Gökova’nın güneybatı ucunda, zamanının en büyük şehirlerinden, antik çağın en büyük heykeltraşı Preksiteles’in vatanı olan Knidos’un kalıntıları yer alıyor. Bugün Knidos’a sadece deniz yoluyla ulaşılıyor; aynı binlerce yıl öncesinde de olduğu gibi. Knidos Halikarnassos’un Dor Hexapolis’den (Altı kent) çıkarılışından sonra karada kalan tek kent. Dor Hexapolis’in en kutsal yeri, Apollon tapınağı burada yer alıyor. Heredotos’a göre Knidos Sparta’dan gelen kolonistler tarafından kurulmuş. Üç kapıya sahip olan kent surları iyi korunmuş. Ancak kentin kuzeyindeki antik tiyatronun doğu kesimi tamamen yıkılmış. Antik tiyatro, 35 sıralı ve 2 diozomadan (Diazoma: Antik Tiyatrolarda oturma sıralarını ayıran gezinti ve geçiş yerleri) oluşuyor. Burada bulunan dikdörtgen biçimindeki tapınağın hangi döneme ait olduğu bilinmiyor. Tapınağın batısında ikinci bir odeon, güneyinde dorik bir stoa, yapıların biraz aşağısında Dionizinos tapınağı üzerinde kurulan kilise bulunuyor. Tarihin en önemli astronom ve matematikçilerinden Eudoksos (M.Ö 4000) ve ünlü mimar Sostrato Knidoslu.

Bozburun
Marmaris’in 50 kilometre batısında yer alan ve yatçıların göz bebeği haline gelen koyda turistik tesisler, lokantalar ve yat limanı var. Bozburun, gulet teknelerinin birbirinden usta ellerinin de yaşadığı yer.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

One thought on “Marmaris Knidos MAvi Yolculuk Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir