34.000 Yaşındaki Bakteriler
Amerika Kaliforniya çölünde kumlarında arasında sıkışıp kalmış 34.000 yıllık bakteriler keşfedildi. Kaliforniya’nın doğusunda bulunan Ölüm Vadisi’ndeki iklimsel çalışmalar sırasında tuz kristallerini kazmalarıyla gerçekleşti. Kristallerin arasındaki küçük, sıvı dolu odacıklar incelendiğinde, burada hapsolmuş tek hücreli canlılar ekibin dikkatini çekti.
Hawaii Üniversitesi’nden, keşfi yapan Brian Schubert, karşılaştığı manzaranın oldukça hayret verici olduğunu söylüyor, “Canlılardı fakat yüzmek için enerji harcamıyorlardı ve üremiyorlardı. Canlılıklarını devam ettirmenin dışında hiçbir şey yapmıyorlardı.
Schubert, 34 bin yaşındaki bakterilerin bir çeşit uyku haline geçmiş olduklarını tespit ettiklerini ve normalden biraz daha küçülmüş olduklarını düşündüklerini söylüyor. Bakterilerin yaşam sürelerini bu kadar uzatabilmelerinin sırrının ise, bulundukları yere, Dunaliella adı verilen bir çeşit alg grubuyla birlikte sıkışmış olmalarına bağlıyor. Araştırmacı, bu alglere ait hücrelere rastladıklarında oldukça heyecanlandığını, çünkü bunun bakteriler için bir besin kaynağı teşkil etmiş olabileceğini ifade ediyor.
Binghamton Üniversitesi’nden Prof. Tim Lowenstein’ göre yeni keşif, bu tip süreçlere modern tuz göllerinde de rastlanabileceğini gösteriyor, “Hücreler adeta bir zaman kapsülü görevi gören tuz içine kilitlenmiş kalmış.”