Dünya ile Güneşin Arasındaki Uzaklık Değişirse

Dünya, Güneş’e 1 cm daha yakın olsa sıcaktan kavrulur, 1 cm uzak olsa soğuktan donardı. Bu mit ve şehir efsanesini mutlaka duymuşsunuzdur. Farklı versiyonları da olan bu efsanede, mesafe 1 mm, 1 metre hatta 1 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Güneş sistemindeki “habitable zone” yani Türkçesi ile yaşanabilir bölge, “goldilocks kuşağı” olarak tanımlanır. Güneşten 90 milyon kilometre ötede Venüs yörüngesinin hemen yanıbaşında başlar ve Dünya ve Mars’ı da içine alacak şekilde 210-240 milyon kilometre uzaklığa kadar uzanır.

Dünya, bu yaşam kuşağının 150 milyonuncu kilometresinde bir yörüngede döner. Dönüşü sırasında ise kimi zaman güneşe 152 milyon, kimi zaman da 147 milyon kilometre mesafede yer alır. Yani dünya güneşe 1 cm değil, her yıl 5 milyon kilometre yaklaşıp uzaklaşır.

Mars ve Venüs yaşam kuşağının içinde yer aldığı halde yaşama elverişli değildirler. Sebebi ise atmosferleri ve sıcaklıkları ile alakalı.

Özetle Dünya’yı şimdiki konumundan alıp Güneş’in 1 metre değil 30 milyon kilometre daha yakınına veya uzağına götürseydik bile, Dünya’da yaşam var olmaya devam edecekti. Dolayısıyla bu iddia, hiçbir bilimsel tarafı olmayan, gerçeklikten tamamen uzak bir yapıya sahip.

Bu iddia, kozmolojiye yönelik olarak kusursuzluk argümanının ve hassas ayar argümanının bir uzantısı olarak, Dünya’nın “kusursuz bir dengede” olduğu iddiasını kullanmak isteyenlerce geliştirilmiş bir uydurmadan ibaret.

Bir İyilik

Dünyayı daha iyi yapmayan insan insan değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir