Korona Virüsün Tarihi
Yapılan son çalışmalar gösterdi ki korona virüs insanlık tarihi kadar eski. Uluslararası bir araştırma, Doğu Asya bölgesinde 20.000 yıldan daha uzun bir süre önce patlak veren bir koronavirüs salgını keşfetti ve bu bölgedeki insanların genetik yapısında salgının izleri ortaya çıktı.
CSIRO-QUT Sentetik Biyoloji İttifakı ve QUT’un Genomik ve Kişiselleştirilmiş Sağlık Merkezi’nden Profesör Kirill Alexandrov, Arizona Üniversitesi, California San Francisco Üniversitesi ve Adelaide Üniversitesi’nden araştırma ekibinin bir parçasıdır ve bulgularını bu dergide yayınlamıştır. dergi Güncel Biyoloji. Son 20 yılda, üç salgın şiddetli koronavirüs salgını yaşandı: 2002 yılında Çin’de ortaya çıkan ve 800’den fazla insanı öldüren Şiddetli Akut Solunum Sendromuna yol açan SARS-CoV; 850’den fazla kişinin ölümüne neden olan Orta Doğu Solunum Sendromuna yol açan MERS-CoV ve 3,8 milyon kişinin ölümüne neden olan COVID-19’a yol açan SARS-CoV-2.
Ancak insan genomunun evrimine ilişkin bu çalışma, binlerce yıl önce patlak veren başka bir büyük koronavirüs salgınını ortaya çıkardı. Profesör Alexandrov, “Modern insan genomu, bir ağacın halkalarını incelemek gibi, on binlerce yıl geriye giden evrimsel bilgiler içerir, bize büyürken yaşadığı koşullar hakkında fikir verir.” Dedi. Uluslararası bir araştırma, Doğu Asya bölgesinde 20.000 yıldan daha uzun bir süre önce patlak veren bir koronavirüs salgını keşfetti ve bu bölgedeki insanların genetik yapısında salgının izleri ortaya çıktı. Kredi bilgileri: QUT Araştırmada, araştırmacılar, ortak insan genetik varyasyonunun en büyük halka açık kataloğu olan 1000 Genom Projesi’nden gelen verileri kullandılar ve SARS-CoV-2 etkileşimli proteinleri kodlayan insan genlerindeki değişiklikleri incelediler. Daha sonra, canlı hücreler kullanmadan hem insan hem de SARS-CoV-2 proteinlerini sentezlediler ve bunların doğrudan ve spesifik olarak, koronavirüslerin hücre istilası için kullandığı mekanizmanın korunmuş doğasına işaret ettiğini gösterdiler.
Profesör Alexandrov, “Ekipteki hesaplama bilim adamları, Doğu Asya halkının atalarının COVID-19’a benzer bir koronavirüs kaynaklı hastalık salgını yaşadığına dair kanıtları keşfetmek için insan genomik veri setine evrimsel analiz uyguladılar.” Dedi. kirill Aleksandrov Profesör Kirill Aleksandrov. Kredi bilgileri: QUT Doğu Asyalı insanlar şu anda Çin, Japonya, Moğolistan, Kuzey Kore, Güney Kore ve Tayvan olan bölgeden gelmektedir. Profesör Alexandrov, “Salgın sürecinde, seçilim, muhtemelen daha az şiddetli bir hastalığa yol açan adaptif değişikliklerle birlikte, patogenezle ilgili insan genlerinin varyantlarını tercih etti” dedi. “Eski viral düşmanlara daha fazla içgörü geliştirerek, farklı insan popülasyonlarının genomlarının, yakın zamanda insan evriminin önemli bir itici gücü olarak kabul edilen virüslere nasıl uyum sağladığını anlıyoruz. “Bu araştırmanın bir diğer önemli dalı, uzak geçmişte salgına neden olan ve gelecekte bunu yapabilecek virüsleri belirleme yeteneğidir. “Bu, prensip olarak, potansiyel olarak tehlikeli virüslerin bir listesini derlememizi ve daha sonra geri dönüşleri durumunda teşhis, aşılar ve ilaçlar geliştirmemizi sağlıyor.”