Yüksek Atlama Fosfory Flop Tekniği Kas Analizi
YÜKSEK ATALAMDA FOSFURY FLOP TEKNİĞİNDE AKTİF OLARAK ÇALIŞAN KASLARIN ANALİZİ
Yüksek atlama temel yapı itibariyle yaklaşma koşusu, sıçrama ve engel üstünden geçme şeklinde 3 aşamadan oluşur. Fosfury Flop tekniğinde sporcu engeli sırtüstü geçer ve sıçrama bacağı engele uzakta olan bacağıdır. Sporcu engele yaklaşma koşusu esnasında iyi bir hız kazanmalı, adımlarını iyi ayarlayıp iyi bir sıçrayış yapmalı ve son olarak engeli geçiş aşamasında gövdesine iyi bir hiperekstensiyon yaptırmalıdır.
Bu harekette iyi bir kas analizi yapabilmek için hareketin aşamalara bölünmesi bize daha anlaşılır bir değerlendirme yapmamızda yardımcı olacaktır.
A)Yaklaşma Koşusu
Sporcu engele yaklaşırken tam bir sprinter gibi bir hız kazanabilmeli, sıçramadan önce adımlarını iyi bir şekilde en iyi sıçramasını gerçekleştirebilmek için ayarlamalıdır. Bunun için bir ritm duygusuna ve sinir-kas kontrolüne ihtiyacı vardır. Buraya kadar olan kısımda çalışan kasları şu şekilde belirtebiliriz:
İliopsoas, rectus femoris kasların bacağın öne savrulması (kalça fleksiyonu) esnasında çalışırken, hamstring kas grubu, gluteus maximus kasları bacağın yere teması esnasında ve kalıcı ekleminde ekstansiyonu sağlarlar. Aynı zamanda gluteus maximus ve hamstring kas grubu yeri itiş esnasında quadriceps femoris, tensor fasciae latae kasları ile birlikte çalışarak aktivite gösterirler. Alt bacakta savurma esnasında tibialis anterior kası ayak bileği ekstansörleri ayağın dorsifleksiyonda sabit tutulmasını sağlarla ve yer itiş esnasında ise soleus, gastrocnemius kasları ve ayak bileği fleksörleri aktif olarka işlev görür.
B)Sıçrayış
Sporcu bu aşamada
Belgenin tamamını buradan indirebilirsiniz.